Kremlin jalanjäljet Suomessa

Neuvostoliiton vaikuttamisesta Suomessa kylmän sodan aikana on puhuttu yllättävän vähän. Jäin miettimään aihetta lukiessani Alpo Rusin ja Jarmo Korhosen Kremlin jalanjäljet -kirjaa. Päättäjinä ja virkamiehinä toimii edelleen noihin kuvioihin sotkeutuneita.

kremlin-jalanjäljet-kirja-kansi

Kirja on Rusille selvästi hyvin henkilökohtainen projekti ja varmasti osin myös hyvin subjektiivinen näkemys. Mutta teema taustalla on minusta erittäin ajankohtainen ja Rusi tuo esiin sen, että NL:n ja DDR:n tekemää vaikuttamista ja vakoilua ei ole vieläkään kunnolla käsitelty Suomessa.

Kirjassa käydään läpi muutamia Rusin omaan caseen liittyviä tapahtumia, mm. Zavidovo-vuotoa. Siinä Erkki Tuomioja oli ilmeisesti vahva osallinen (linkissä Rusin kirjan mukaan tapahtumat) ja toimi vähintäänkin Neuvostoliitolle hyödyllisellä tavalla. Tämän tyyppisiä tapauksia on täytynyt olla enemmänkin, pienempiä ja isompia.

Olisi terveellistä, että 60–80-lukujen tapahtumat käytäisiin avoimesti läpi ja asianosaisten tekemiset tulisivat julkisiksi. Erityisesti jäin kirjaa lukiessani miettimään, miten paljon virkamiehissä, poliisissa/supossa/puolustusvoimissa ja yliopistomaailmassa on edelleen ihmisiä, jotka ovat toimineet NL:n tai DDR:n hyväksi. Osa on joutunut tilanteeseen pikku hiljaa ja tiedostamattaa – jotkut varmasti täysin tietoisesti ja jopa varsinaisiksi vakoojiksi asti.

Toinen mielenkiintoinen puoli on, miten paljon Venäjä nykyään tekee rekrytointityötä nuorisopolitiikassa ja virkamiesten keskuudessa. Tämän on Supokin nostanut esiin moneen kertaan viime vuosina. Myös nuoret poliitikot ovat asiasta puhuneet julkisesti. Vanhan vakoojan Jaakko Laakson viimeisin tapaus Euroopan neuvoston-lobbauksessa osoittaa, että tällainen vaikuttamistoiminta ei ole hävinnyt mihinkään.

Miten asia saataisiin käsittelyyn? Vai onko jokaisella isolla puolueella niin monta luurankoa kaapissa, että tästä ei vielä voida puhua avoimesti?

Lisää aiheesta nykypäivänä:

Supo: Näin värvätään agentti (Ylen juttu 2017)

Hybriditurvallisuuskeskuksen raportti 2018: “The resurrection of active measures: Intelligence services as part of Russiaá influencing toolbox”

Iltalehti (lokakuu 2016) “Suomi huolestui Venäjän likaisista tempuista”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *