Tous les musées de Lyon #2: Gallo-Romain

Kävin perjantaina kävelemässä vanhaa keskustaa ja eksyin samalla roomalaiseen museoon, Musée gallo-romain de Lyon. En päässyt Fourvièren katedraalin museoon, joka oli jostain syystä kiinni, joten kävelin Google Mapsin näyttämälle roomalaisen amfiteatterin rauniolle. Siellä olikin kokonainen museo!

Roomalaismuseo

Roomalaiset perustivat Lyonin vuonna 43 e.a.a. Ensin se oli pieni kolonia Fourvièren mäellä, mutta siitä kasvoi roomalainen kaupunki nimeltä Lugdunum. Se oli aikoinaan iso ja merkittävä kaupunki, 200-luvulla asukkaita oli ainakin 100 000 henkeä. Siellä syntyivät mm. keisarit Claudius ja Caracalla.

Amfiteattereista suurempi ja vanhempi on rakennettu 15 e.a.a. ja veti aikoinaan 10 000 henkeä. Pienempi amfiteatteri ja nuorempi on rakennettu toisella vuosisadalla, sinne mahtui noin 3 000 henkeä.

Museo on kahden amfiteatterin kupeessa, rakennettu hauskasti rinteeseen ja osin sen sisään useaan tasoon. Tulee mieleen Sara Hildenin museo Tampereella, mutta tämä on vain isompi ja monitasoisempi, mutta samaa 70-luvun henkeä. Avointa tilaa ja tasoja. Koko museo on yhtä alas päin kulkevaa betonitasoa viidessä kerroksessa! Alla kuvassa fiilistä museosta, huomaa myö sanko ottamassa kiinni jotain elementtien/ikkunoiden vuotoja 🙂

Museosta näkee amfiteatterin raunioille monista ikkunoista, mutta museo keskittyy kaupungin roomalaiseen historiaan. Löytyy monipuolisesti esineitä, rahoja jne. Komeita pienoismalleja on paikalla olleista rakennuksista, mm. isosta palatsista, jossa asui paikallinen roomalainen päällikkö.

Sisäänpääsy maksoi vain 4 euroa. Hauska yllätys oli tämä museo!

Bonus-teatteri

Löysin myös aamupäivällä pienen amfiteatterin rauniot joen toiselta puolelta ensimmäisestä kaupunginosasta, Croix-Roussesta. Yhteensä kaupungissa on siis kolme roomalaista amfiteatterin rauniota! Tällä pienimmällä väitetään Caligulan tapattaneen serkkunsa (mikä ei tosin taida ole totta, mutta hyvä tarina).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *