Kirjastossa osui käteen käännös kirjasta The Last Soldiers of the Cold Wae: The Story of the Cuban Five. Itse en tiennyt tarkemmin pääasiassa Floridasta käsin organisoidusta Kuuban vastaisesta toiminnasta, josta osa oli ihan kunnon terrorismia.
Kuubalaiset imigrantit ja muut Castron hallintoa vastustavat tahot organisoivat apua Kuubasta pakeneville ja tekivät tiedustelu- ja kiusauslentoja Kuuban ilmatilaan. Jopa hotellipommituksia järjestettiin, jotta Kuuban turismibisnes kärsisi. Amerikkalaiset katsoivat toimintaa sormien läpi, eikä ketään ole oikeastaan koskaan tuomittu mistään.
Castron hallinto yritti torjua uhkaa soluttamalla agentteja Floridaan toimintaa harjoittaviin järjestöihin. Kuuba myös pelkäsi USA:n hyökkäystä olihan Panamassa näin tapahtunut, kun alkoi tilanne olla liian ikävä USA:n intresseille. Toiminta oli vilkasta Kuuban alueella, eikä Kuuba juuri uskaltanut siihen suoraan puuttua, koska se pelkäsi vahingoittamasta USA:n kansalaisia. Yksi (ehkä vahinko) pääsi tapahtumaan 1996, kun Kuuban Migit ampuvat alas kaksi floridalaisen järjestön Cessnaa.
Kuuluisin operaatio oli Red Wasps / Red Avispa, jossa Kuuba solutti väärillä henkilöllisyyksillä agentteja floridalaisiin järjestöihin. Osa heistä teki lavastetun paon USA:han, kuuluisin oli sotilaslentäjä Gonzales, joka “pakeni” ilmavoimien kuljetuskoneella Kuubasta. Osalle oli hankittu paperit lapsena kuolleilta amerikkalaisilta ja mietitty tarkkaan sopiva peitetarina. Agentit asuivat maassa pitkään ja elivät näennäisesti normaalia elämää, menivät osa jopa naimisiin.
Miten viisikolle kävi?
Kuuba lopulta antoi USA:lle verkoston avulla hankittua tietoa, jotta järjestöjen Kuuban vastainen toiminta loppuisi. USA kuitenkin pidätti verkoston ja tuomitsi päätekijät. Osa ilmeisesti teki myös yhteistyötä ja sai vähemmän tuomioita. Puhutaan Kuuban viisikosta, The Cuban Five.
Washington Post kertoo tästä lisää. Osalle vakoilijat olivat sankareita, kun paljastivat siviileihin kohdistuvia hyökkäyksiä, vaikka heidät tuomittiin vakoitusta USA:ta vastaan. Asiassa on monta puolta ja lopulta yleensä (kuten tässäkin) poliittinen realismi voittaa yksilöiden tunteet. Castro tietysti myös käytti PR-mielessä hyväkseen viisikkoa pitkään, he olivat sankareita Kuubassa. Harvoinpa kohdemaassa kiinni jääneet palkitaan, jos heillä ei ole vaihtokaupassa antaa arvokkaita tietoja. Vakoilu on maailman toiseksi vanhin ammatti, ja ehkä se vaarallisin.
Juuri tällä hetkellä vakoilua tapahtuu yhä enemmän suurvaltojen välillä. Venäjä ja Kiina varsinkin vakoilevat aktiivisesti (valtiollita ja teollista puolta), Suponkin julkisissa arvioissa se näkyy selvästi. Lähetystöjen ja konsulaattien henkilöstöt paisuvat. Maailma on tässä mielessä muuttunut valitettavan vähän.
Obaman kaudella Kuuban suhteet lämpenivät ja jopa diplomaattisuhteita suunniteltiin palautettavaksi. Prosessin aikana yksi sivujuonne oli, että Kuuban viisikko vapautettiin. Nyt maailmanpolitiikan tilanne yleisestikin on taas koventunut, diktaattorit nostavat päätään joka puolella, joten tuskinpa Kuubankaan kanssa tilanne enää kehittyy.