Maailman brändit ja Suomi

Kirjoitin täällä, miten Suomessa on melkein pelkästään 1-2 hengen yrityksiä. Suomi on brändeissä kansainvälisesti pieni tekijä ja pahasti perässä Ruotsia.

Top 500 brändit

HowMuch.netin jutussa maailman 500 suurimmasta brändistä löytyy myös mielenkiintoinen visualisointi. Jos maa on top 500-listalla jollain brändillä, niin se sen arvo ja koko suhteessa muihin on listattu. Toki esim. USA:lla on paljon brändejä listalla, mutta tästä näkee sen, mihin globaalisti arvokkaat brändit on rekisteröity. Sadasta suurimmasta brändistä 76 on USA:sta, Japanista tai Kiinasta.

Kuvassa “brand strength” kuvaa sitä, miten vahva toimija kyseisen maan suurin brändi on omalla alallaan (pisteytetty tietyn mittariston mukaan).

BrandFinancen Top 500-lista on muuttunut 10 vuoden aikana paljon: digitaalisen talouden kasvu näkyy. Perinteinen teollisuus on tippunut listalla. Arvokkain brändi on Google ja koko top 10 on oikeastaan jo digifirmoja. Oman lapsuuteni listoja dominoinut GE on tippunut top 20:stä, samoille sijoille Disneyn ja Niken kanssa.

Afrikkaa ei näy brändilistalla ollenkaan, mikä kertoo paljon maiden taloudesta. Omistus kaivannaisteollisuudessakin on usein muualla (ja raha valuu myös muualle), eikä isoja paikallisia brändejä vielä ole tarpeeksi (esim. operaattori monesti tytäryhtiöitä, kuten etelä-afrikkalainen Vodacom). Etelä-Amerikasta on listalla 4 brändiä, joten siellä tilanne ei ole vain niin surkea kuin Afrikassa. Kaiken lisäksi yksi listalla olevista on chileläinen kauppaketju, ei vain öljyä tai muuta perinteistä.

Venäjän taloudesta brändilista antaa aika lohduttoman kuvan: Sberbank, Lukoil, Gazprom ja MTS. Ei mitään tulevaisuuden talouden brändejä. Venäjän lista muistuttaa rakenteeltaan aikalailla Brasiliaa, tosin heilläkin on yksi brändi Venäjää enemmän listalla. Vertailuna: Venäjään verrattuna pienillä mailla Etelä-Korealla ja Hollannilla on molemmilla paljon enemmän ja monipuolisemmin erilaisia brändejä listalla.

Brändit Pohjoismaissa

Top 500-listalla Ruotsista on 6 brändiä, Suomesta yksi (Nokia). Ruotsissa on Sweden shines… Ikea 43. (samoilla sijoilla Volkswagenin kanssa) ja H&M 63. globaalisti (Nestle samoilla sijoilla). Muita pohjoismaisia brändejä top 100:sta ei löydy.

Kun katsotaan pelkästään top 50 pohjoismaista brändiä, niin Suomi ei silläkään loista: vain Nokia on ylhäällä sijalla 14. Kone ja If ovat sijoilla 30 ja 35.  Lopusta löytyy Kesko, Valio ja Elisa. Ruotsalaisia brändejä on suurin osa listalla.

Tanskalla kuluttajapuolen nousija on Lego, joka on kasvattanut arvoaan viime vuosina. Se on vanhalta perheyritykseltä kova teko! Norjalla arvokkaimpia ovat perinteiset Telenor ja Statoil, Norjassakaan ei oikein ole kuluttajapuolen brändejä. Vanha klisee siitä, miten ruotsalaiset osaavat markkinoida tuntuu pitävän paikkansa, valitettavasti. Kärjistäen voisi sanoa, että Suomessa ostaan paikallinen monopolikauppa: Valio ja Kesko 🙂

Suomalaisia kuluttajabrändeja on brändilistoilla kaiken kaikkiaan todella vähän. Varsinkin kun Nokia ei sitä enää oikeastaan ole (puhelinvalmistus alkoi tosin juuri uudestaan Nokian brändillä). Nokia oli puhelinvalmistajana maailman arvokkaimpia brändejä, nyt se on samalla tasolla esim. Red Bullin kanssa.

Tälle listalle Nordean saaminen suomalaiseksi olisi hyvä lisä, se on pohjoismaisella listalla kuutosena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.