Trump ja puuttuvat suurlähettiläät

Presidentti Trump on kunnostaunut ensimmäisen puolivuotisensa aikan lukuisten lähipiiriinsä kohdistuvien väärinkäytösepäilyjen lisäksi siinä, että on nimittänyt hitaasti hallinnon virkamiehiä.

Presidentti ehdottaa

USA:ssa presidentti nimittää moniin muihin maihin nähden ison määrän hallinnon virkamiehiä ja hallinnon johtoa vaihtuu presidentin mukana paljon, ei vain Valkoisen talon avustajakuntaa. Näkyvimpiä nimityksiä ulkomailla ovat hallituksen ministereiden lisäksi tietysti suurlähettiläät.

Tärkeimpien tehtävien nimitykset pitää vielä Senaatin vahvistaa, mutta presidentillä on nimitysten kautta mahdollisuus junailla haluamiaan ihmisiä hallintoon. Näin presidentin linjalla on vaikutusta suoraan hallinnon johtamiseen ja toimintaan.

Nimitykset hallintoon

Hallinnon henkilöstöstä vastaava The Office of Personnel Management listaa 1243 paikkaa, jotka edellyttävät Senaatin hyväksynnän. Niistä noin 550 pidetään erityisen tärkeinä positioina, jotka olisi syytä saada täytettyä, jotta hallinto toimii tehokkaasti. Näistä tärkeimmistä Trump oli toukokuun loppuun mennessä saanut hyväksytettyä Senaatilla reilut 30 ehdottamistaan vajaasta 100 kandidaatista. Ja kaikkien nimitysten osalta 50 hyväksyttyä ehdokasta saatiin kasaan vasta kesäkuun loppuun mennessä.

Tahti ei ole vielä aivan ennätyksellisen hidasta, mutta ainakin selvästi hitaampaa kuin viimeisen kuuden presidentin aikana. Kesäkuun loppuun mennessä aikaisemmat presidentit ovat saaneet nimityksen käyntiin ja olivat jo ihan eri luvuilla kuin Trump.

Mielenkiintoista on myös, että presidentti on ehtinyt jo myös erottaa lähimpiä avustajiaan mm. esikuntapäällikkönsä Reince Priebuksen. Hän on ehtinyt erottaa myös FBI:n johtajan ja se on niistä asioista, jotka ovat myös tutkinnan alla. Tämä lähipiirinkin vaihtuvuus ei lupaa kovin hyvää muulle hallinnolla.

Suurlähettiläät

Heräsin itse nimitysten hitauteen, kun huomasin, että Suomen suurlähettilään pesti on edelleen täyttämättä. Edellinen suurlähettiläshän oli täällä jo legendaariseksi muuttunut Bruce Oreck.

Kun katselin suurlähettiläiden listaa, niin tilanne on aikamoisen kummallinen. USA:lla ei ole suurlähettilästä tällä hetkellä juuri missään Euroopassa: UK, Ranska, Italia, Espanja, Irlanti, Hollanti… Yhdessäkään Pohjoismaassa ei ole myöskään tällä hetkellä suurlähettilästä.

On myös esitetty, että Trump ei edes halua nimittää hallintoon uusia ihmisiä, jotta hallintoa olisi helpompi karsia. Hänhän on puhunut liittovaltion hallinnon pienentämisestä (tämä on osalle republikaaneja aina ollut hyvin tärkeää) ja yksi tapa voi olla antaa hallinnon vain menettää toimintakykyään ja ränsistyä hitaasti pois. Mutta esimerkiksi suurlähettiläiden tapauksessa on kyllä vaikea nähdä, mikä voisi olla syynä hitauteen, postien täyttämättä jättämisestä tuskin on USA:lle mitään hyötyä.

Veikkauksia, milloin Suomeen saadaan uusi suurlähettiläs, vielä tänä vuonna?

2 Comments

  1. Johanna Isosävi

    Suomi ei liene kovin korkealla listalla? Ja mitä tekevät Venäjän kotiin lähettämät yhdysvaltalaiset virkamiehet? Niistä luulisi joutavan Suomeenkin?

  2. admin

    Suomi on varmasti pyöristysvirheitä, mutta tosiaan sadoista Venäjältä pois potkittavista voisi pari jättää tähän rajan taakse hommiin 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.