Tous les musées de Lyon #5: Musée des Troupes de montagne

Kävimme lauantaina Grenoblessa. Kaupunkia vartioi korkealla mäellä joen mutkassa vanha linnoitus, Bastille. Sinne pääsee köysiradalla, joka tietysti piti heti testata! Linnoituksessa on kaksi museota, joista toinen on vuoristojoukkojen  museo, Musée des Troupe de montagne. Toinen on paikallinen nykytaiteen museo, jonka näyttely oli osa Lyonin biennaalia.

Musée des Troupes de montagne

Tämä museo on linnoituksessa, osin maan alla. Sisäänpääsy on heti köysiradan yläaseman vieressä. Kun olimme ostamassa lippuja, niin museota hoitavat sotilaat pahoittelivat, että vain käteinen käy. Ja heidän pankkiautomaattinsa (joka oli lipunmyyntipisteen vieressä) oli rikki. Sisäänpääsy olisi ollut muutaman euron ja siinä taskujamme kaivellessamme sotilaat sanoivat, että ei tarvitse maksaa. Leppoista menoa, siitä pisteet!

Sotilaallisen särmästi pojat laittoivat heti meille audio-opasteet valmiiksi, säätivät äänet ja pistivät jokaiselle (lapsille myös) kuulokkeet päähän. Ei muuta kuin museoon! 🙂

Museo olikin yllättäen hyvin tehty, ei mikään halpa vitriinikokoelma. Audio-opasteet toimivat automaattisesti tilojen mukaan ja oli kaikenlaista videota ja tarinaa. On ollut Alpeilla sotiminen ja harjoittelu kovaa hommaa aikaisempian vuosisatoina – varusteet ovat olleet pikkuisen toista luokkaa kuin nykyään. Vuoristojoukot ovat myös osallistuneet Ranska operaatioihin muualla, osaamista kylmistä ja lumisista oloista on tietysti tarvittu muuallakin.

Pieni mutta hyvin hoidettu museo. Sotilaat toivat tietysti lisäfiilistä ja homma toimi hienosti. Arvostan! Juttelimme sotilaiden kanssa kierroksen jälkeen. Vuoristojoukoilla on Grenoblessa yksikkö, joka hoitaa myös tämän museon. Olivat nämäkin tyypit olleet komennuksilla ympäriinsä, mm. Djiboudissa ja Gabonissa. Kovasti Afrikka oli jäänyt miesten mieleen hienona paikkana.

Le Centre d’art Bastille

Toiseen museoon, CAB – Le Centre d’art Batilleen, emme päässeet. Siellä olisi ollut linnoituksen käytävissä nykytaidetta, oli kuului tämäkin Lyonin biennaalin ohjelmistoon. Sinne olisi sisäänpääsy ollut 4 euroa, mutta meillä ei sitä käteistä enää lounaan jälkeen ollut. Japanilainen lipunmyyjä oli tiukkana 🙂 Jäi siis nykytaide näkemättä sillä kertaa.

Grenoblessa on myös iso varsinainen Grenoblen taidemuseo. Emme ehtineet siellä nyt käymään, mutta seuraavan kerran sitten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.