Kaksi erilaista kirjaa: toisessa tähtitieteen viimeisin populaari päivitys ja toisessa suomalaisen muistelman Japanin politiikasta.
Our Universe
Jo Dunkleyn Our Universe, An Astronomer´s Guide oli hyvä päivitys tähtitieteen viimeisimmästä tiedosta. Dunkley kirjoittaa hyvin ja kirja on nopealukuinen paketti – helppo virkistää muistiaan.
Puolet kirjasta on perusasioiden kertausta: aurinkokunnan synty, universumin laajentuminen alkuräjähdyksen jälkeen. Mielenkiintoista oli lukea tähtien elinkaaresta, siinä oli itselleni taas vähän uuttakin kamaa. Mystiset neutronitähdet ovat myös aina maallikkolle jänniä!
Kirjassa on paljon myös tähtitieteen historiaa ja tarinaa tähtitieteilijöistä. Historia alkaa vasta nyt tunnustaa naistutkijoiden ja tutkimusapulaisten roolin monissa tärkeissä löydöissä. Esim. ns. “Harvardin tietokoneet”, eli havaintoja manuaalisesti seuloneet nuoret tutkijanaiset/opiskelijat ovat olleet tärkeä osa ennen tietokoneiden aikaa havaintojen tutkimisessa. Ei ollut tavatonta vielä vähän aikaa sitten, että naistutkija pudotettiin julkaisusta kokonaan pois – tai Nobel jaettiin vain miestutkijalle!
Mustan energian ja materian osuudet olivat mielenkiintoisinta luettavaa. Asioissa on edetty, mutta vielä ei ymmärretä, mistä on kyse. Dunkley käy läpi havaintoja, miten mustaa materiaa havaitaan ja miten se vaikuttaa maailmankaikkeudessa.
Kirja on myös visuaalisesti tyylikäs ja hyvin kirjoitettu. Kirjassa on selkeitä visualisointeja, jotka on tehty graafisesti tyylikkäästi. Osa jopa minimalistisesti (kuten alla).
Dunkley antaa kirjassa myös paljon vinkkejä lisälukemiseksi ja opettajille materiaalia. Paras lukemani yleistajuinen kirja tähtitieteestä ja universumin synnystä pitkään aikaan!
Sinisilmäinen samurai
Marutei Tsurusen (alkujaan Martti Turunen) muistelmat Sinisilmäinen Samurai, suomalaisella sisulla Japanin senaattin kertoo hänen erikoisesta tiestään Pielisjärveltä Japanin päättäjäksi. Hän oli ensin kristillinen lähetyssaarnaaja ja vanhemmiten tuntuu muuttuneen jonkinlaiseksi panteistiksi. Hän on kasvissyöjä, kova luonnonsuojelija ja elelee hyvin askeettisesti.
Mutta poliittinen ura on todella kova: ensimmäisenä länsimaalaisenä hän pääsi Japanin senaattoriksi. Se on uskomaton suoritus, jota vastaa ehkä vain Ari Vatasen pääseminen Ranskan MEPiksi. Kaikkien aikojan menestynein suomalainen poliitikko on kai edelleen Otto Kuusinen, joka raivasi tiensä Stalinin johtoportaaseen, säilyi hengissä terrorista ja haudattiin lopulta Kremlin muuriin – mutta itse en suuremmin arvosta hänen uraansa ihmiskunnan hyväksi 🙂
Tsurunen vaikuttaa viisaalta mieheltä, jollaisia soisi politiikassa olevan enemmän. Hän kampanjoi korruptiota ja hyvä veli -meininkiä vastaan, mikä Japanissa oli poikkeuksellista, eikä ehkä olisi onnistunutkaan kuin ulkomaalaiselta. Hän oli aidosti tullut ulkopuolelta, eikä ollut mukana vanhoissa piireissä.
Hän yritti monta kertaa parlamenttiin, molempiin kamareihin, ja pääsi lopulta senaattiin varasijalle 2001. Hän nousi 2002 eronneen jäsenen tilalle ja uusi paikkansa 2007. Vuonna 2013 hän tippui, eli oli 11v senaattorina. Tippuminen oli kova paikka ja siitä hän kertoo avoimesti kirjassaan. Näin on varmasti monilla politiitikoilla missä maassa tahansa, harvemmin siitä kirjoitetaan näin avoimesti.
Hän kirjoittaa paljon japanilaisesta samurietiikasta ja sen vaikutuksesta yhteiskuntaan. Itsekin olen tätä karaten ja budon kautta kohdannut ja siinä on paljon tuttua Tsurusen kokemuksiin, vaikka en maassa itse olekaan.
Tsurunen sai kausillaan läpi luonnon- ja ympäristönsuojeluun liittyviä asioita ja oli myös ulkosuhteiden hoitamisessa mukana (Kuriilien tilanne 2009) sekä mm. vastasi ydinvoimalaonnettuuden hoitamisesta, kovia paikkoja. Kaikenlaista tarinaa ja sattumusta kirjasta löytyy. Japanista ja politiikasta kiinnostuneelle hyvä kirja!
Lisää näistä aiheista
Jo Dunkleyn kirja, HUPin sivulla
Inazo Nitobe: Bushido, soturin tie
Aki Oikarinen: Samurain etiikka ja japanilaisuuden tulkinnat