Tous les musées de Lyon #10: Musée de Resistance

Lyon oli toisen maailmansodan aikaan miehitetty kaupunki ja osa Vichy-Ranskan aluetta. Tätä aikaa esittelevä museo on Centre d’Histoire de la Resistance et de la Deportation.

Museo Lyonista sodassa

Saksalaiset miehittivät Lyonin kesäkuussa 1940. Varsinaisia taisteluita ei käyty, koska Lyon avattiin miehittäjille vapaaehtoisesti. Miehittäjä perusti kaupunkiin oman hallintonsa ja mukana tulivat myös natsien turvallisuuspoliisi Gestapo ja SS:n tiedusteluorganisaatio SD. Mietitys kesti 3.9.1944 asti, jolloin amerikkalaiset saapuivat.

Museo on vanhassa sotilassairaalasssa, iso sisäpiha tuo mieleen sulkeiskentän. Museo on tehty aika perinteiseen tyyliin, ei mitenkään huippumodernisti. Esillä on monenlaista infotaulua ja aikajanaa, henkilöhistorioita. Kierros etenee suunnilleen aikajärjestyksessä miehityksen läpi. Paljon kerrotaan vastarinnasta, joka ranskalaiset täälläkin organisoivat (mm. kuuluisasta Jean Moulinista, jonka mukaan on nimetty Lyonin kolmas yliopisto). Lopussa käydään läpi juutalaisvainoa ja erityisesti, mitä Lyonissa tapahtui.

resistance museo aula

Alimmassa kerroksessa oli vaihtuva näyttely, jossa esiteltiin miehitetyn kaupungin ruokahuoltoa ja arkea. Säännöstelyä, jonottamista, mustaa pörssiä. Lyonissa tilanne ei ollut kovin huono verrattuna moniin muihin alueisiin Euroopassa, koska varsinaisia taisteluita ei täällä käyty. Ympäröivältä maaseudulta saatiin sodankin aikana sen verran elintarvikkeita, että pahaa nälkää alueella ei ilmeisesti kärsitty.

Museo on julkinen museo, joten lapset pääsivät ilmaiseksi, aikusilta sisäänpääsy oli 8 euroa.

Lyonin teurastaja

Gestapon pomona Lyonissa oli Klaus Barbie, joka tunnetaan “Lyonin teurastajana”. Hän sai lisänimensä kiduttamalla erittäin raa’asti Gestapon vankeja, aikuisia ja lapsia. 1944 lopulla, kun Lyonista luovuttiin ja rintama siirty kohti Saksaa, hän siirtyi takaisin SD:n leipiin, missä oli SS-uransa aloittanutkin. Barbien Gestapo piti päämajaa tässä aivan asuntomme lähellä nykyisessä Château Perrache-hotellissa

Kuten monet natsien tiedustelu-upseerit, hänkin onnistui rekrytoida itsensä liittoutuneiden puolelle vastavakoiluun. Monilla oli arvokasta tietoa natsien toimista ja natsien toimintaan osallistuneista, ja osa pystyi uskottelemaan, että heillä sitä on. Barbie toimi ensin USA:n armeijan vastavakoilulle, joka ilmeisesti auttoi hänet Bolviaan, kun Ranska alkoi kysellä poissaolevana tuomitun miehen perään.

Barbie teki töitä ilmeisesti useille tiedustelupalveluille, ainakin BND:lle ja myös Bolivian hallitukselle. Hänet saatiin viimein tuomiolle Ranskaan 1983 ja tuomittiin elinkautiseen. Hän kuoli Lyonissa Montlucin vankilassa, jossa natsit aikoinaan pitivät vankejaan.

Juutalaisvaino Lyonissa

Natsit keräsivät juutalaisia myös Lyonin alueelta, varmasti tuhansia. Operaatio oli tekemässä mm. Barbien Gestapo. Myös osa paikallisista osallistui, mutta siitä ei hirveästi museossa puhuttu (onkohan asiaa vielä kunnolla käsiteltykään?).

Vielä aivan viimeisillä hetkillä ennen Lyonin vapautumista natsit kuljettivat junalla juutalaisia Auswitziin. Viimeinen juna (Barbien organisoima) lähti elokuussa 1944 ihan tästä meidän vieressä olevalta Perrachen asemalta mukanaan yli 400 ihmistä. Hyytävää historiaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.