Lyonin taidemuseo, Musée de Beaux-Arts, sijaitsee vanhassa 1600-luvun luostarissa keskellä toista kaupunginosaa lähellä Lyonin kaupungintaloa ja Hôtel de Villen metroasemaa. Rakennus on koko korttelin kokoinen ja siinä on iso sisäpiha.
Kokoelmista
Museossa on paljon vanhaa taidetta keskiajalta 1700-luvulle, mutta myös uudempaa 1900-luvun alkupuolelta. Helminä mainostetaan paria Rubensia ja yhtä Gaugainin Tahiti-aiheista työtä. Löytyy myös todella vanhaa roomalaista, egyptiläistä, sumerilaista (ja muiden kaksoivirtojen kulttuurien) tavaraa, ja myös islamilaista taidetta ja esineistöä. Jonkin verran myös paikallista roomalaista historiaa (mm. rahoja).
Assyrian ja babylonian aikaisten esineiden ja kirjoitusten katselu on aina vähän jännää: ne ovat niin vanhoja! Hauskintahan on, että vanhimmat säilyneet tekstinpalat eivät ole mitään proosaa tai runoutta, vaan kirjanpitoa. Tarve kirjoitukselle on ensisijaisesti ollut taloudellinen, niin se on maailma pyörinyt jo tuhansia vuosia sitten.
Listaa museon kokoelmista voi katsella tarkemmin Wikipediasta täältä. Itselleni renessanssia aikaisempi maalaustaide menee pahasti ohi: siihen ei oikein enää pääse kiinni. On niin kaukana tämän päivän maailmasta ja kerronnasta. Myös aiheet ovat (jos eivät ole muotokuvia) käytännössä raamatullisia tai antiikin taruista (joita tunnen hävettävän huonosti), eikä niiden sanomaan ja intertekstuaalisuuksiin osaa päästä käsiksi.
Renessanssin puolelta oli mm. Veronesea ja Tintorettoa, kuuluisia ja kirjoista tuttuja tauluja. Ainaista suosikkiani barokkia oli myös esillä jonkin verran, mm. aina yhtä piristävää espanjalaista Riberaa 🙂 Suurta barokkigurua Caravaggiota ei valitettavasti täällä tullut vastaan.
Itselle mieleisintä olivat impressionistit: mm. Manet, Pissarro, Monet, Coubert, Degas… Esillä oli aika paljon impressionisteja ja heidän tuttuja aiheitaan. En kehdannut alkaa niitä kuvaamaan, koska joka huoneessa oli vahtijoita. Se yksi valtava Rubensinkin löytyi, ja onhan se todella iso maalaus. Aikoinaan tehty jonnekin kirkkoon varmasti.
Sisäänpääsy oli 8 euroa, rahalleen saa kyllä vastinetta reippaasti.
Fred Deux
Uusin taide oli heivattu nyt ilmeisesti varastoon, joten Gaugainit ja Picassot jäivät näkemättä. Tilalla oli Fred Deuxin iso näyttely, joka kattoi miehen koko elämäntyön. Valtavan tuottoisa taiteilija oli ollut, monta tuhatta työtä häneltä jäi.
Hän teki kaiken pääasiassa ohuella lyijykynällä ja hiilellä, siis tarkkuutta ja aikaa vaativalla menetemällä. Osa oli selvästi vähän rankempaakin materiaalia. Taidemuseoihin on alkanut tulla nykyään varoituksia, että “saattaa järkyttää herkimpiä katsojia”. Minusta se on kyllä aivan pelleilyä! Eihän taiteen tarkoitus koskaan ole olla vain kaunista ja sovinnollista, ei kai kukaan tule museoon katselemaan koristeita?