Kuntavaalit 2017 Helsingissä

Kuntavaalit lyhyesti: Vihreät on uusi vasemmisto, kun demarit kuolevat pois. Koulutetumpi ja coolimpi, kaupunkilaisempi, ilman duunarin hikeä. Seuraavat eduskuntavaalit näyttävät demareiden lopullisen suunnan puolueena. Veikkaan vihreiden vievän myös vas.liiton nuoremman polven äänet, mutta se vielä kestää. Persut ottivat nyt takkiin, koska protestoijat palasivat kotiin demareihin ja keskustaan (ja rippeitä muihin puolueisiin). Mikä on keskustan vastaisku eduskuntavaaleissa, maakuntahimmeli on nyt heille tueksi rakennettu. Kokoomuksella on mielestäni mahdollisuus syödä vihreiden kasvua, mutta se edellyttäisi vähemmän “helmet kaulassa, puku päällä” -meininkiä. Niinistön t-paidoilla voitettiin vaalit.

Miten meni Helsingissä?

Äänestysaktiivisuus oli paljon viime vaaleja alhaisempi (61,6 % vs. 75,1 %). Vapaavuori tyhjensi pajatson Helsingissä, sai yksin koko kunnan äänistä 9,1 %! Ainakin yhdellä Etu-Töölön alueista hän sai 20,8% äänistä, ja toistakymmentä prosenttia useammalla eteläisen kantakaupungin vaalipiireistä. Vapaavuori sai myös eniten ääniä pormestariehdokkaista, monta kertaa enemmän kuin kakkonen Sinnemäki. Helsinki on nyt kokoomuksen.

Mielenkiintoista oli demareiden huono tulos kuntavaaleissa, vain 13,8 % ja takkiin tuli tasan 3 %-yksikköä, jopa enemmän kuin persuilla. Kovia nimiä jäi ulkopuolelle, mm. Mikael Jungner. Hän olisi varmasti kokoomuksen listoilta ollut valtuustossa. Kertoo minusta siitä, miten demareissa on vasemmistopuoli vahvoilla. Toisaalta, esim. Husu Hussein ja Nasima Raziman pääsivät läpi. Valtakunnallisesti meni paremmin, mutta johtavalta oppositiopuolueelta surkea tulos.

Omalla alueellani Herttoniemi A:ssa jyräsi vihervasemmistolainen kupla: Vihr-SDP-Vas sai yhteensä 63 %, vihreät yksin 34,9 %! Aikaisempi asuinpaikkamme Kallio D oli vielä enemmän kuplassa, 67 % vihervasemmiston kannatuksella.

Persut ottivat takkiin myös Helsingissä, mutta eivät olleet niin iso puolue aikaisemmikaan. Ryhmä oli jo hajonnut riitelyyn kesken kauden. Varmasti myös alhainen äänestysprosentti vaikutti persuihin. Halla-ahon iso kannatus Helsingissä (paljon isompi kuin Terholla) tietää sitä, että kesän puoluekokouksessa voi tulla yllätys puolueen johdolle. Silloin puolue saattaa tosin sitten marginalisoitua entisestään maahanmuuton vastustuspoteroihinsa. Menee jännäksi myös hallituksen kannalta: ministeripaikat persuilla voivat mennä syksyllä uusiksi.

Vapaavuoren menestys oli niin kova, että siinä olisi kokoomukselle hyvä ehdokas presidentinvaaleihinkin, jos Niinistö ei lähtisi. Tosin ei varmaan ole pelkoa, että ei lähtisi. Ja tietysti ulkopolitiikasta ei ole näyttöjä (Haavistoa vastaan), eikä ehkä vetoa kansaan maakunnissa, kuten salolainen Niinistö. Itse en vain haluaisi nähdä toisen kauden lopussa 76-vuotiasta presidenttiä, kuulostaa jo ihan Kekkoselta…

Kummallisin tulos oli Väyrynen: hän pääsi kuitenkin läpi KD:n toisena ehdokkaana. En olisi uskonut!

Keskusta sai kaksi paikkaa Helsingissä, mutta huonosti meni joka puolella. Kannatus on alhaisin ainakaan minun muistini aikaan. Sipilän puheenjohtajuus on varmasti haasteen alla, jos seuraavissa vaaleissa ei kannatus nouse.

Isoimmat voittajat olivat kyllä minusta pienet puolueet: Piraatit saivat Petrus Pennasen läpi (liberaalien kanssa vaaliliitossa) ja Feministipuolue myös yhden edustajan.

Kuntavaalit ja vihreät

Vihreät oli iso voittaja. Kannatus nousi koko maassa melkein 4 %-yksikköä. Nousut kaupungeissa (%-yks): Jyväskylä +8,8, Tampere +5,9, Espoo +5,5, Turku +5,1, Kuopio +4,9, Oulu +4,79, Kouvola +6,89 ja Lahti +6,3. Jyväskylässä puolue nousi suurimmaksi puolueeksi ja pitäisi sitä kovana tekona keskustan ja persujen Keski-Suomessa! Tosin JKL:ssäkin äänestysaktiivisuus oli laskenut samalla tavalla kuin Helsingissä. Sillä on varmasti ollut vaikutusta, ainakin persuihin ja demareihin.

Kun kuuntelee yliopistoihmisten ja oman tuttavapiirin puheita, niin vihreisiin tuntuvat vasemmistoon kalleellaan siirtyneen, ei enää demareita tai vas.liittoa missään. Kokoomuksessa voisi hyvin olla paikkaa monelle vihreitä äänestävälle, mutta nykyinen johto ja puolue näyttäytyy vähän samalla tavalla vanhanaikaiselta kuin demaritkin. Vanha konservatismi edelleen puskee läpi. Kokoomuksen seuraava pj pitäisi olla sopiva sekoitus nuorekkuutta ja markkinataloutta, Orpo on liian jäyhä ja tylsä.

Kahden eduskuntavaalin päästä demarit voivat olla jo alle 10 prosentin puolue, jos eivät tee täysmuutosta ja siirry tähän päivään. Puoluesihteeri vaihtui jo, mutta miten käy muun organisaation? Tosin nyt kun Vihreät vaihtavat puoluejohtajaa, niin sielläkin on pieni riskin paikka mokata nousua. Mutta demografia pelaa vihreiden pussiin sekä demareissa että vasemmistoliitossa.

Pari knoppia muualta

  1. Parikkala: Liberaalit 4 paikkaa 27:stä. Tosin erikoisella vaaliliitolla: PS+KD+LIBE.
  2. Vaasa: RKP:n Joakim Strand sai yksin 13% äänistä. Onko kukaan pystynyt samaan tuon kokoisessa kaupungissa?
  3. Merijärvi: valtuustossa vain 13 keskustalaista ja 2 persua. Mitäpä sitä turhaan sotkemaan montaa puoluetta 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.