Automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi

falgsc_avarfalgsc_avaruushomoluksuskommunismi_know-your-meme_FBuusluksuskommunismi_know-your-meme_FB

Robotit tekevät fyysiset työt ja ihminen keskittyy itsensä kehittämiseen! Automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi tulee, elämmekö kohta Star Trekissa?

Avaruushomoluksuskommunismi

Luin Pontus Purokurun kirjaa ja kohtasin FALC/FALGSC-konseptin (engl. Fully Automated Luxury Gay Space Communism) kunnolla ensimmäisen kerran. Kirja on vähän sekava kokoelma erilaatuisia tekstejä, mutta tästä aiheesta Purokuru kirjoittaa hyvin.

Periaatteessa kyse on siitä, että jos ajattelemme maailman ja teknologia kehittyvän edes nykyisellä vauhdilla, niin eikö se vapauta ihmisen kaikista tylsistä töistä ja toimista? Robotit ja koneet hoitavat meille puitteet kuntoon ja yksilö voi keskittyä vain itseään kiinnostaviin asioihin: tieteeseen, taiteeseen, urheiluun, lasten kanssa leikkimiseen jne.

FALC-termi on kiertänyt internet-meeminä, mutta taustalla on yhteiskunta- ja taloustieteissä pitkään ollutta pohdintaa, mitä tulevaisuudessa resurssien allokaatiolle ja palkkatyölle/ansioille tapahtuu. Automaatio ja digitalisaatio poistavat fyysistä työtä ja myös materialististen tarpeidemme tyydyttäminen jatkuvasti helpottuu tekniikan kehittyessä.

Kyseessä on siis itsellenikin jo lapsuudesta rakkaan Star Trekin utopian todeksi tulemisesta. Mitä tällainen systeemi tarkoittaa, minkälainen sellainen yhteiskunta olisi? Näitä periaatteita Purokurokin käy kirjassaan läpi:

  • Täysin automatisoitu (Fully Automated): Koneille on siirtynyt ihmisiltä töitä mahdollisimman pitkälle, kaikki se mitä ihminen ei halua tehdä.
  • Luksus (Luxury): perustarpeet ovat ilmaisia kaikille ja luksusta ei perinteisessä mielessä ole, kaikille on kaikkea tarpeeksi.
  • Homo (Gay): Tässä on englanniksi sanaleikkiä vanhan ´iloisen´ ja nykyisen sukupuolien kirjoon viittaavan kanssa. Voisi kai yhtä hyvin käyttää termiä ‘queer’, koska tarkoitetaan tasa-arvoa kaikenlaisten ihmisten kesken.
  • Avaruus (Space): emme rajoitu lajina vain Maahan, vaan olemme kansoittaneet avaruuden, Star Trekia kehiin tässäkin!
  • Kommunismi (Communism): kommunismilla tarkoitetaan, että resurssien allokaatio tapahtuu luontevasti ihmisten tarpeiden mukaan, ei tarvita kilpailua ja markkinamekanismia. Tämähän näyttää myös Star Trekissä (ainakin suurimmalla osalla lajeista) olevan vallitseva tilanne.

Milloin se tulee?

Avasuusluksuskommunismi on hieno malli, mutta miten ja milloin se sitten tapahtuu? Purokuron mielestä tarvitaan kolme asiaa lähdöksi:

  • Annetaan rahaa ilmaiseksi. Työ muuttuu immateriaaliseksi. Ei ole enää selvää, kuka tarkasti ottaen (ja milloin) arvonlisän tuottaa. Kaikki osallistuvat koko elämällään uuden luomiseen, eikä sitä voi rajata vain kellolla mitattavalla “työajalla” tai kirjanpidossa kulkevalla laskutuksella. Siksi pitäisi siirtyä universaaliin perustuloon, jotta kaikki voivat alkaa tehdä sitä, mitä parhaiten osaavat ja mikä kiinnostaa.
  • Minimoidaan työaika. Korvataan kaikki mahdollinen koneilla ja automaatiolla. Ei ole tarvetta tehdä työmatkoja eikä muutakaan “turhaa”, tehdään vain ihmisiä kiinnostavia asioita. Tällöin “työaika” on erittäin tuottavaa ja koneet hoitavat kaiken muun. Todellista elämänlaatua ihmislajille.
  • Avataan rajat. Passi on vasta 1. maailmansodan tuote. Lopetetaan ihmisten erottelu maantieteellisiin karsinoihin. Purokuru siteeraa 2015 Gallup tutkiusta 135 maasta, jonka mukaan 700 miljoonaa ilmistä haluaisi muuttaa eri maahan. Annetaan sen tapahtua ja tuottaa uutta.

Purokurun lista on ihan pätevä, jos halutaan ihmiskunta saada yhteen ja tekemään uudella tavalla yhteiskuntaa digitaalisessa maailmassa. En itse valitettavasti jaksa uskoa, että nykyisessä putineiden maailmassa avaruushomoluksuskommunismi alkaisi yleistyä. Mutta toisaalta, jos tekniikka kehittyy, niin kyllä se Star Trekin utopia alkaa ihan mahdolliselta kuulostaa – Live long and prosper!

Lue lisää

Know Your Meme (aiheesta yhteenveto)

Janne Korhonen: Linkkejä aiheeseen (blogi)

Post-scarcity Economics (Wikipedia)

Trekonomics: The Economy of Star Trek (linkki kirjaan)

Pontus Purokuru: Täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *