Jacques Attali piti Tanner-säätiön tämän vuotisen Tanner-luennon yliopistolla. Hän on pitkäaikainen Mitterandin neuvonantaja, kirjailija, pankkimies ja Macronin mentori. Attali haastaa meitä tarttumaan itse Euroopan kehittämiseen, eikä antaa muiden viedä!
75-vuotias Attali on Ranskassa tunnettu politiikan ja yhteiskunnan kommentoija. Hän oli 10 vuotta Mitterandin lähin neuvonantaja, joka jopa asui Elysee-palatsissa. Hän on vaikuttanut monissa yliopistoissa, kirjoittanut kymmeniä kirjoja ja on myös Emmanuel Macronin mentori ja esiinnostaja.
Attali puhui luennossaan siitä, miten Eurooppaa ei auta kukaan muu kuin eurooppalaiset itse. Enää emme voi tuudittautua vanhaan menestykseen ja olla varmoja, että myös seuraavat 50 vuotta menevät mukavasti.
Jos emme itse toimi yhtenäisesti demokratian ja vapaakaupan puolesta, niin Kiina ja kumppanit kyllä mielellään ottavat meiltä vallan ja kehityksen ohjakset itselleen. Hänen mielestään Euroopan on otettava myös puolustuksesta itse vastuu, eikä voida enää luottaa USA:n tukeen, jos Eurooppaa uhataan. Tätä linjaa Macron ajaa omalla puolustusaloitteellaan.
Tilaisuuden lopuksi hän vielä johti tunnin konsertin Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa – aikamoinen renessanssimies! Itsehän en tunnetusti ymmärrä musiikista mitään, mutta täytyy sanoa, että se teki vaikutuksen. Ei taida montaa yhteiskunta- tai talousalan asiantuntijaa löytyä, joka voi luennon päätteeksi toimia kapellimestarina 🙂
Eurooppa omissa käsissämme
Kieltämättä Attalilla on pointtia. Euroopa on toisen maailman sodan jälkeen saatu lopulta hyvälle mallille. EU on tuonut meille yhtenäisen talousalueen, valuutan ja EU on ollut vahva toimija maailmassa vapaakaupan ja demokratian edistäjänä. EU:n heikkous on sen ajoittaisessa sisäisssä riitelyssä ja siinä, että sillä ei oikeastaan ole yhteistä budjettia tai puolustusta (vrt. USA:n liittovaltio). Attali kaipasi lisää yhteistä budjetointia, jotta valuutta olisi vakaampi ja saisimme yhteisiä rakenteita tehokkaammin aikaiseksi.
Toisaalta olisi vaikea luoda tänne USA:n kaltaista liitovaltiota, koska kansallisvaltioilla on niin pitkä historia ja identiteetti sekä maat niin eri kokoisia. USA:ssa alkuperäisväestö pyyhkäistiin alta pois ja maahanmuuttajat perustivat valtiot tyhjästä, käytiin sisällissotakin. Ei siitä mihinkään pääse, että EU kaipaisi enemmän liittovaltion piirteitä, jotta se voisi toimi vahvemmin maailmalla Kiinan ja USA:n rinnalla. Tämä vain on nykyisestä mallista vaikeasti tehtävissä.
Attalin viesti on, että jos emme vahvista EU:ta ja tee siitä yhtenäistä, hallinnollisesti läpinäkyvää ja kaikin puolin vahvaa toimijaa, niin meitä uhkaa hajaannus ja Kiinan sekä muiden ei-demokratioiden hajoita & hallitse -peli. Kiina pelaa täysillä itselleen valtaa ja resursseja mm. Afrikassa.
Myös omat opportunistimme mielellään ottavat valtaa ja ajavat omia henkilökohtaisia etujaan, kuten nationalisti-populistit UK:ssa, Unkarissa, Ruotsissa tai Itävallassa. Jos haluamme, että emme taannu eripuraiseksi entiseksi hyvinvointiunioniksi, niin aikaa ei ole loputtomasti hukattavaksi. Attali puhuu maksimissaan 10 vuodesta. Tästä on vaikea olla eri mieltä.
Mutta miten tämä tehtäisii? Miten saadaan Eurooppa brexitin ja orbaneiden aikana toimimaan yhdessä? Ensi keväänä on monissa maissa vaaleja sekä myös EU-vaalit. Attali kehottaa jokaista äänestämään niissä yhteisten liberaalien eurooppalaisten arvojen puolesta, hajaannusta vastaan.