Tous les musées de Lyon #16: Silkkimuseo

Lyon on ollut silkkiteollisuuden keskus Ranskassa ja silkin valmistus alueen teollisuuden veturi pitkään. Tästä kertoo Croix-Roussella oleva Maison des Canuts – Musée de la soie.

Silkki ja Lyon

Renessanssin aikaan silkkimarkkinoita oli Lyonissa ja sinne alkoi muodostua sen ympärille taloutta. Francois I antoi Lyonille monopolin raakasilkin tuontiin Ranskassa vuonna 1540 ja sen jälkeen silkkiteollisuus alkoi keskittyä Lyoniin. Vuonna 1788 oli Lyonissa 28 000 rekisteröityä silkkityöläistä. Lyon oli silloin yksi maailman silkkiteollisuuden keskuksia.

Lyonissa kaupallistettiin myös 1800-luvun alussa iso innovaatio, ns. Jacquard-kutomiskone. Siinä isoille reikäkorteille tehtiin kudosmalli, vähän kuin positiivissa soinnut. Näitä oli esillä museossa. Reikäkortti-idea sai myöhemmin Charles Babbagen käsittelyssä uuden muodon tietotekniikassa, konsepti on saman tyyppinen.

Vasemmalla Jacquard-kone.

Kankaat ovat Lyonissa edelleen näkyvä osa kulttuuria, mm. Ranskan kangastaiteen museo on Lyonissa. Siellä olen käynyt kahdesti, viimeisimmästä vierailustani täällä lisää. Myös matkamuistomyymälöissä ja vastaavissa silkki on vahvasti esillä eri muodoissa.

Silkkimuseo

Lankojen kehruukone.

Museo on Croix-Roussella, mäen päällä, yhdellä sivukadulla. Alue on juuri se, jossa aikoinaan sillkiteollisuutta eniten oli kaupungissa.

Esillä on koneita, dokumentteja jne. Myös erilaisia silkkikankaita ja -lankoja pääsee hypistelemään. Silkkiperhosen toukkien kotia on myös joka puolella ja niitä voi myös ostaa mukaan (mitä ikinä sellaisella sitten tekisikään).

Museon kauppa oli myös hyvin varusteltu kaikenlaisilla isommilla ja pienemmillä silkkituotteilla.

Pieni museo, mutta ehdottomasti käymisen arvoinen!

Lue lisää

Maison des Canuts -museon sivut

Silk in Lyon – kaupungin sivuilla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *