Hollannin puolueet

Röhnötän flunssassa kotisohvalla, eikä oikein ajatus pysty tuottavaan työhön, joten selaisin uutisia. Hollannin vaalitulos oli tietysti tämän päivän iso uutinen Euroopassa. Hallitseva pääministeripuolue piti paikkansa, vaikka hävisi paikkoja. Räyhänationalistinen Vapaus-puolue lisäsi kolmanneksella paikkojaan ja nousi kakkoseksi, vaikka isompaakin jo pelättiin.

 

Tulosgraafit ovat täältä de Telegraafin sivuilta.

Parlamenttiin tuli nyt 13 puoluetta, mikä on suomalaisittain katsottuna tietysti aika paljon. Meillä on nyt 8 puoluetta eduskunnassa ja . Hollannissa on reilu 16 miljoonaa asukasta, Suomessa reilu 5 miljoonaa. Kuudella puolueella on vain 5 edustajaa tai vähemmän. Suomessa pienimmällä puolueella, KD:lla, on 5 paikkaa eduskunnassa. Äänestysvilkkaus oli ihan hyvällä tasolla, n. 78%.

Mitä porukkaa nämä puolueet nyt sitten ovat? Huomasin, etten tiedä Hollannin puoluekentästä paljoakaan. Itselleni ei ole tuttuja nimeltä kuin hallituspuolue VVD ja tietysti paljon julkisuutta saanut PVV, jonka johtaja on Geert Wilders. Myös PvdA:sta on ollut juttuja. Tässä siis pienen googlailun tulos, olkaa hyvä! En tiedä, teenkö oikeutta tulkinnoillani. Saa korjata se, joka tietää paremmin! 🙂

VVD = “Vapauden ja demokratian kansanpuolue”. Isoin puolue selkeästi suurimmalla paikkamäärällä, vaikka hävisi paikkoja. Liberaalille ajattelulle perustuva puolue: markkinatalous jne. Napit vastakkain päätään nostavien nationalistipopulistien kanssa. Nyt sai voiton ja pääsee muodostamaan hallitusta. Toivotaan, että osaa pelata hyvin Wildersin kanssa. Vaikuttaa suomalaisen kannalta hyvältä puolueelta, joka ei tuhoa Eurooppaa, eikä pistä rajoja kiinni.

PVV = “Vapauspuolue”. Puolue on Wildersin luomus ja perustettu vasta 2006 hänen yhden miehen ryhmänsä pohjalta. Johtajansa mukaisesti hurjan populistinen tyyli, vastustaa EU:ta, ärhäkkä islamin vastustaja, raja kiinni jne. Meno vaikuttaa minusta ihan puoli-natsilta. Sai nyt kolmanneksin lisää paikkoja ja yhden paikan turvin toiseksi suurin puolue. Odotettiin mielipidekyselyiden perusteella vieläkin isompaa saalista. Hyvä ettei saanut! Toivottavasti nämä osataan nyt halata hengiltä, eikä päästetä esiintymään poliittisina marttyyreina, kuten Ruotsin SD. Olisi hyvä paikka muilla antaa heille nyt tunne vaikuttamisesta ja päästää heitäkin vähän pätemään. Mielenkiintoista nähdä, miten hallitusta muodostetaan. Wildersistä näyttäisi olevan Areenassa Ulkolinjassa dokumentti. [edit: pieni lisäys, kun luin lisää PVV:stä] Erikoista puolueessa on se, että vain Wilders on sen jäsen. Tämä ei ole edes Hollannin lain mukaista. Täysin siis yhden miehen puolue.

CDA = “Kristillis-demokraattinen vetoomuspuolue”. Kai aika tyypillinen kristillis-demokraattinen puolue, vaikka juuret katolilaisuudessa, nykyään enemmän kai yleispuolue. Ollut mukana 70-luvulta ja nyt pienentynyt reippaasti viime aikoina. On nyt siirtynyt enemmän poliittiseen keskustaan viestissään.

D66 = “Demokraatit 66”. Puolue lyhennetään D66 ja on koulutettujen kaupunkilaisten sosiaaliliberaalipuolue. Puolue haluaa suoraa demokratiaa ja ajaa USA:n tyylistä hallintoa, jossa on myös presidentti. Ollut politiikassa jo 60-luvulta ja useasti myös hallituksessa.

GL = “Vihreä vasemmisto”. Vihreillä vasemmistolaisilla on uutiskuvien perusteella todella mediaseksikäs ja näyttävä puheenjohtaja, vasta 30-vuotias Jesse Klaver. Klaverille ei pärjää kuvissa kuin Kanadan Trudeau 🙂 Puolue on kovassa nosteessa ja sai valtavan vaalivoiton 10 paikkaa lisää aikaisempaan 4 verrattuna.

SP = “Sosialistipuolue”. Puolue on aikoinaan 70-luvulla perustettu marxilaiselle/maolaiselle taustalle, ja oli ihan virallisestikin nimeltään kommunistipuolue (ja lisäksi pari sanaa sen suunnan jargonia). Oli vielä 2006 iso puolue 25 paikallaan, nyt selvästi laskussa.

PvdA = “Työväenpuolue”. Puolue on vanhanajan työväenpuolue, joka on ottanut hittiä viime vuosina kunnolla. Tämä vaikuttaa enemmän sosiaalidemokraattiselta puolueelta, ainakin perusaatteeltaan. Olisiko Hollannissa vasemmallakin enemmän muotia radikaalimpi meno, kun tämä puolue ei kelpaa ihmisille?

Christien Unie = Tämä puolue on jonkinlainen kunnon uskontopuolue, protestanttitaustaa. Erotuksena CDA:sta ottaa jyrkemmät kannat ja lyö enemmän raamatulla päähän. Vastaa varmaan enemmän suomalaista KD:ta kuin CDA. Hollanti näyttäytyy tosi vapaamielisenä ja sekulaarina, mutta pieni ääriporukka siis löytyy. Kristillistä ajattelua kanavoituu useammalle parlamenttipuolueelle, Suomessahan tätä laitaa hoitaa KD.

Partij voor de Dieren = Eläinoikeuspuolue on hollannissa aika iso, sai nyt 5 paikkaa parlamenttiin. Suomessahan olisi tällainen myös tarjolla. On jo kolmatta kautta parlamentissa, ja on kasvanut pari paikkaa vuosien saatossa. Ehkä kaupunkien sinkkunaisten ja eläkeläisten leskikoiranomistajien äänillä voisi kohta Suomessakin yhden paikan saada? Vai kanavoituuko tämä Suomessa kuitenkin Vihreille?

50 plus -puolue = Eläkeläispuolue 4 edustajanpaikallaan kasvoi 2 paikkaa, nyt toista kertaa parlamentissa. Olen aina ihmetellyt, miten eläkeläisyys voisi olla yhdistävä tekijä, joska ihmisten sosioekonomiset taustat ja tottumukset ovat niin erilaisia. Ehkä väestön ikääntyessä tälle tulee vielä Suomessakin mahdollisuus?

DENK-puolue = Turkkilaistaustaisten (tai  maahanmuuttajien yleisesti?) puolue. Se on pari vuotta sitten kahden PvdA:sta eronneen turkkilaista sukujuurta olevien edustajien perustama. Nyt ensimmäistä kertaa parlamentissa.

SGP-puolue = Tämä on tiukkojen kalvinistien puolue (“reformoitujen puolue”), joka mm. ajaa perheen pään äänioikeutta erotuksena yleisestä äänioikeudesta. Aika diippiä kamaa nykypäivänä. Ollut parlamentissa jo 70-luvulta, nytkin 2 paikkaa (näyttää saaneen aina saman verran paikkoja). Eli tämä Hollannin uskovien kenttä on pieni, mutta selvästi vahva.

Forum voor Democratie = Tämä on aivan uusi puolue, jonka on perustanut think thankin puuhamies Thierry Baudet. Tämäkin on euroskeptinen ja nationalistinen puolue. Jonkinlainen älykköversio Vapauspuolueesta? Mutta siis kaksi paikkaa tälläkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.