Sosiaalidemokratia ei uudista mitään

 

Kuuntelin lenkillä Yle Puheen Politiikkaradion keskustelua, jossa Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puhuivat sosiaalidemokratian näivettymisestä. Demareilla kannatus on mennyt tasaisesti alas jo pitkään. Sama trendi on myös muilla perinteisillä sosiaalidemokraattisilla ja vasemmistolaisilla puolueilla ympäri Eurooppaa.

Reformistinen perintö

Vesa Heikkinen esitti Politikkaradiossa hyvän pointin: 1900-alkupuoliskon demarit olivat reformipuolue, jolla oli visio paremmasta ja oikeudenmukaisemmasta yhteiskunnasta. Näin oli Forssan ohjelmasta lähtien (oli nyt jokaisesta kohdasta mitä mieltä hyvänsä, niin uudistusta sillä haettiin). He myös ajoivat sen mukaista politiikkaa vuosikymmeniä. Parhaimmillaan vasemmistolle sai melkein puolet annetuista äänistä vaaleissa. Sitten he saavuttivat haluamansa. Nyt kukaan ei taida tietää, mitä seuraavaksi halutaan.

Takana loistava tulevaisuus

Vasemmisto on kääntynyt katsomaan menneisyyteen ja pystyy enää vain muistuttamaan, että “Hei, me  hyvinvointiyhteiskunnan loimme, katsokaa nyt!”. Tällä hetkellä siltä puuttuu visio ja ajatus, miten yhteiskuntaa pitäisi kehittää paremmaksi. Mikä on se muutos, jolla tehdään tästä parempaa tulevaisuudessa, miten yhteistä hyvinvointia kasvatetaan? Heikkinen totesi, että kun visiota ja ehdotuksia ei ole, niin vain jarrutetaan ja pidetään kiinni vanhojen äänestäjien saavutetuista eduista. Kun ei ole tarjota mitään internet-ajan ongelmiin, niin liike pysähtyy.

Tätä samaa sivusi Demarin päätoimittaja Mikko Salmi tuoreessa kolumnissaan. Hän tosin kosketti vain yhtä ongelman oiretta, ei sen syytä. Salmen sanoin: “SDP ei ole työn puolue, vaan julkisen työn puolue”. Tuo on yksi esimerkki siitä  taakse päin katsomisesta.

MustReadin haastattelussa Demarinuorten puheenjohtaja Näkkäläjärvi puhuu myös em. ongelmista ja yrittää vähän uudistuksiakin tuoda esiin. Mutta pääsevätkö hänen kaltaisensa puolueessa esiin?

Mitä SDP oikein haluaa tehdä?

Tutkin huvikseni SDP:n sivuja, enkä kyllä löytänyt sieltä selkeää puolueohjelmaa. Ainoastaan SDP:n Helsingin osaston sivuilta jonkinlaisen yhteenvedon. SDP:n sivuilla on vain “Ohjelmatyö”-otsikon alla jotain epämääräistä selitystä tulevasta uudesta ohjelmasta.

Osaako joku kertoa, mitkä ovat top 10 asiaa, jotka SDP uudistaisi seuraavan 2-3 vaalikauden aikana? Ei mitään epämääräistä jargonia ja kauniita lauseita, vaan konkreettisia ehdotuksia?

 

(Jutun kuva demari.fi:n sivuilta)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *