Lyon ja makeat herkut

Jos leipä tulee kulmaleipomosta, niin samoin tulevat myös makeat herkut. Lyon on täynnä pieni ja isompia konditorioita, jotka tekevät tuoreita herkkuja joka lähtöön.

Leivokset ja makeat herkut

Meille muodostui tavaksi viikonloppuisin hakea tuoreet croissantit ja pain au chocolat -leivokset lähileipomosta. Sitä ei Suomessa ole tarjolla! Lyonissa on paljon leipomoita ja konditorioita, ja niiden yhdistelmiä. Tyypillisesti tarjolla on kymmenkunta klassista leivosta, kuten eclair-leivokset. Macaron-leivoksia on myös konditorioissa aina monenlaisia, eri kokoisia ja kymmenillä eri mausteilla.

Life is too short for cuisine minceur and for diets. Dietetic meals are like an opera without the orchestra. – Paul Bocuse

Oma suosikkini keskustassa oli Rue Charite’lla oleva Charlie. Tarjolla oli kymmenia erilaisia leivoksia ja makeita luomuksia. Hinta on suomalaisittain halpa: leivokset ovat vain pari euroa kappale. Pistaasia ja lyonilaisia praliineita on monissa muodoissa. Praliinista enemmän lyonilaisten erikoisuuksien yhteydessä!

praline_brioche_lyon ja herkut

Café Gourmand

Tyypillinen jälkiruoka-annos tuntui olevan kahvista ja parista pikkumakeasta koostuva annos. Koska kahvi on Lyonissa aina lähes espresso-tyyppinen pikkukahvi, niin tästä muodostui oma suosikki. Joka ravintolassa oli omanlaisensa tulkinta annoksesta. Tyypillisesti hinta oli muutaman euron. Nämä herkut Suomeen!

Lyon ja herkut cafe gourmant 1Lyon ja herkut cafe gourmant 2Lyon ja herkut cafe gourmant 3

Suklaa

Suklaakauppoja ja suklaaseen erikoistuneita suklaaleipomoita on monia. En ole itse mikään suuri suklaahammas, mutta pakko myöntää, että kunnon suklaa selkeillä mauilla höystettynä kyllä maistuu. Belcourin aukion lähellä oli yksi paikka, joka teki todella pieteetillä suklaatryffeleitä ja macaroneja.

Pâtisseries

Konditoriat ovat todella laadukkaita ja niitä on paljon. Tässä kuvia tarjonnasta. Alimmassa, Pepinissä otetussa kuvassa, ikkunalla näkyy esillä jouluhalkoja (paikka teki myös suklaata).
Lyon ja herkut_charlie 2 Lyon ja herkut_charlie lyon ja herkut_hallissaLyon ja herkut_pepinJouluhalko

Jouluksi Ranskassa tehdään kakku, jouluhalko. Siitä oli tarjolla lukematon määrä erilaisia variaatioita. Ostimme meille Pepin-nimisestä konditoriasta koulun läheltä. Se oli moderni mousse-versio, joka oli kirpeämmän makuinen. Ja hemmetin tyylikkäästi kasattu!

lyon ja herkut_jouluhalko

Crêpes

Lettuja paisteltiin kojuissa ympäri lyonia. Crepejä sai monenlaisella täytteellä, myös suolaisilla täytteillä. Oma suosikkini oli joku suolainen lettu teen kanssa kahvilassa. Kuvassa täytteenä perunaa ja sieniä.

Lyon ja herkut crepes

Seuraavassa osassa katsotaan juustoja ja viiniä.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *