Eduskuntavaalit 2019 vaalikoneet

vaalikone-kuva-FB

Vaalikoneet antavat minulle Helsingissä piraatteja, liberaaleja ja satunnaisia vihreitä ja kokoomuslaisia. Erot suosituksissa puolueiden osalta ovat pieniä. Ehdokkaiden top 15 on hyvin samanlainen kaikissa koneissa.

Verrattuna kuntavaaleihin 2017 puoluelista on sama, tosin piraatit ovat nouseet ylimmäksi. Onko koneissa tapahtunut painotuseroja, vai onko puolue muuttunut entistä paremmin minulle sopivaksi? Itse en mielestäni ole vastannut eri tavalla kuin kaksi vuotta sitten.

Ylen vaalikone

Piraatit, Liberaalit, Liikenyt, RKP ja Kokoomus ovat Ylen koneen suosittelemat puolueet minulle. Ehdokkaiden top 15 on täynnä piraatteja, liberaaleja, kokoomusta ja yksittäiset Liikenytin ja vihreiden ehdokkaat.

Ylen vaalikone tekee omien vastausten mukaisen eduskunnan. En tiedä, laskeeko se sen oman vaalipiirin ehdokkaista ja puolueista vai painottaako jotenkin oman vaalipiirin tuloksen muihin vaalipiireihin.

YLE-vaalikone_2019-parlamentti minulle

Itselleni tuo isoimmaksi vihreät, joten varmaankin tekee painotuksen maanlaajuisesti. Kummallista minusta on, että piraatit on sijoitettu vasemmistoon istumajärjestyksessä, vaikka Liberaalit on puolueena käytännössä samanlainen!

Hesarin vaalikone

Hesarin vaalikone tarjoaa minulle RKP:tä ja Piraatteja, ihan samoilla prosenteilla. Kummallista on, että kysymyksissä ei ole ollenkaan RKP:n ainoa kynnysteemaa. Kielikysymys on se ainoa puolueen liberalistiseen imagoon huonosti sopiva dogmaattinen kysymys, mutta siitä ei kysytä (itse asiassa missään vaalikoneessa). RKP:llehan ei jostain syystä käy esim. kaksikieliset koulut.

Hesari nostaa Kokoomuksen Liikenytin edelle niukasti. Ehdokaslistalla Liikenyt ei kuitenkaan nouse kuten Ylellä. Tuo tuntuu vähän kummalliselta, joku painotusero koneissa on.

Helsingin-Sanomat-vaalikone-puolueet

Sopivin ehdokas koneen mukaan on Juhana Vartiainen (86%) ja ehdokkaiden top 15 on muuten aika sama kuin Ylelläkin, järjestys vähän vaihtelee. Hesarin koneessa top 10:n vastaavuusprosentiti ovat selkeästi korkeampia kuin Ylellä.

Ennen kuin Hesari muutti algoritmiaan, ei näkynyt RKP listallani. Aiemmin nosti piraatit, liberaalit ja vihreät edelle. Kokoomus ja rkp sitten tasaisesti seuraavina. Algorimitmin vaihdosta ennen monet saivat Feministisen puolueen korkealla, mutta itselläni se ei kyllä näkynyt ennen muutosta eikä sen jälkeen.

Iltalehden vaalikone

Iltalehden koneessa kysytään myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, joka on jostain syystä unohdettu Ylellä ja Hesarissa. Kyllä Natosta olisi pitänyt kysyä joka vaalikoneessa (kyllä, mielestäni hakemus pitäisi laittaa sisään heti). Missään koneessa ei myöskään kysytty mitään EU:sta, mikä on todella kummallista!

Iltalehti tuo Hesarin tyylisen listauksen puolueista, RKP nousee tällekin listalle minulla. Tässäkään koneessa ei kieliasiasta kysytty mitään, joten ilmeisesti painotus on kuten Hesarillarin.

Iltalehti tekee myös perinteisen nelikentän vastausten perusteella. Olisi myös hyvä näyttää, miten kysymykset painottuvat nelikentässä. Nyt jää vähän epäselväksi, mihin jako perustuu. Kuntavaalien koneessa nelikentässä minut ja minulle sopivat ehdokkaat olivat enemmän oikealla ja myös hieman enemmän liberaaleja. Painotuseroja siis on, vaikea sanoa, mikä on muuttunut.

Iltalehti-nelikentta-vaalit-puolueet

Erikoinen asia Iltalehden koneessa on, että yksi keskustalaisen, Riina Länsikallio, nousee suositeltujen joukkoon. Tätä ei tapahtunut muissa koneissa, ehkä hän ei ole vastannut kaikissa koneissa?

Duunitori.fi

Vaalikoneita on myös muilla kuin medioilla. Duunitorin kone painottuu vain työelämäasioihin, heillä on selkeä siis omaan toimintaan sopivasti selkeä fokus. Tuloksissa nousee samat tutut puolueet minulle, mutta vähän eri ehdokkailla. Ehdokkaiden ykkösenä on Sinisistä Timo Kiviaho. Erikoista on, että Keskusta nousee puolueena top 5:een mukaan. Tämä kertoo siitä, että yhden politiikan osa-alueen kohdalla monilla puoluella tulee hajontaa ehdokkaiden kesken – jopa ohi puolueen virallisen kannan.

Keskisuomalainen

Tein huvikseni myös yhden maakuntamedian vaalikoneen ja valitsin syntymämaakuntani Keski-Suomen pää-äänenkannattajan. Painotus oli maakuntiin sopiva: patteristo alkoi heti kysymyksellä maakuntien tukemisesta 🙂

Keskisuomalain-vaalikone-puolueet

Vaalikone tarjoaa minulle vihreitä ja piraatteja. Valitsijayhdistykset nousevat kai siksi, että Liikenytin ehdokkaat eivät ole minkään puolueen listalla. Vihreät nousevat siksi, että kannatin paikallisissa kysymyksissä mm. turvetuotannon lopettamista ja painotin enemmän raide- kuin tieliikennettä investoinneisa. Vihreillä on myös samanlaisia kantoja yksilöä koskevissa asioissa kuin piraateilla (mm. eutanasia ja alkoholimonopolin lopettaminen).

Lue lisää

Blogini: Kuntavaalit 2017 – puolueiden vertailua

Blogini: Vaalikoneiden tuloksista, kuntavaalit 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.