Tous les musées de Lyon #14: Drapé-näyttely

Lyon-Drape-Exposition-FB

Vanhan taiteen museossa Musée des Beaux-Artsissa oli teemanäyttely Drapé, joka keskittyi draperiaan. Äkkiseltään suppealta kuulostava aihe olikin laaja katsaus läpi taidehistorian!

Draperia

Draperia tarkoittaa kankaiden ja vaatteiden kuvaamista, sitä miten ne laskostuvat ja asettuvat kuvattavan alustan (yleensä ihmisen) päälle. En ollut ennen taidehistorian peruskursseja kiinnittänyt tähän huomiota ja tämä teemanäyttely avasi aihetta perusteellisesti.

Olennainen osa draperiaa tuntui olevan taiteilijoiden tekemät hahmotelmat ja kokeilut, joilla lopullista työtä varten oli tutkittu ja harjoiteltu asiaa. Vaatii osaamista kuvata luonnollisen näköisesti kankaiden asettumista eri tilanteissa ja erilaisten muotojen sekä liikkeen päälle.

Usein sopivalla draperian kuvauksella liioitellaan tai peitetään jotain kohteessa tai korostetaan jotain kohtaa. Ne eivät aina ole teknisesti ja fysikaalisesti oikeita, mutta tekevät sen vaikutuksen, jota taiteilija teokseen hakee. Tämä siis hyvin kapea ymmärrykseni aiheesta tässä vaiheessa 🙂

Näyttelyn töistä

Mukana oli paljon töitä, varmaan toista sataa teosta. Oli tuntemattomammlia ja hyvinkin tunnettuja tekijöitä. Näyttely oli koottu kronologisesti eteneväksi ja se kattoi ajan antiikista nykypäivään. Taidehistorian peruskurssien aikakaudet ja tyylit tulivat näyttelyssä hyvin jaoteltuina vastaan. Mukana oli maalauksia ja veistoksia, muutamoa valokuvia sekä pari videoteosta.

Rodinin veistokset keskellä.

Mukana oli paljon luonnosia ja monestakin työstä pystyi seuraamaan useamman luonnoksen kautta, miten kankaiden kuvaus kehittyi lopulliseen teokseen. Mukana oli jopa pari veistosta, joista oli hahmotelmia.

Töitä näyttelyssä oli isolta joukolta tunnettuja tekijöitä: Michelangelo, Raphael, Bernini, Dürer, Degas, Picasso, Rodin, Christo, Watt, Manzoni, Léger, da Vinci… Näin laajaa näyttelyä ei taaskaan Suomessa saisi millään kasaan. Laitan tähän loppuun kuvagallerian muutamista itseäni kiinnostaneista töistä.

Erityismaininta tulee lapsille tehdystä “puuhapaketista”. Lapset saivat tehtävävihkon ja luonnoskynät. Jokaisesta näyttelyn tilasta (niitä oli kymmenkunta) oli tehtäviä ja piirrospähkinöitä eri teoksista. Tällaisia lisää Suomenkin museoihin!

Lue lisää

Näyttelyn info Lyonin kaupungin sivuilla

Le Monden tekemä juttu näyttelystä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.