Rojalismi Ranskassa?

Louis XIV Equestrian in front of Namur_Mignard_Louvre

Uutisissa oli pätkä marssista, jolla vaadittiin monarkiaa takaisin. Marssin oli järjestänyt Ranskan rojalistipuolue. Mikä ihme se on??

Alliance Royale

Kaivelin netistä lisää ja Ranskassa tosiaan on pieni rojalistipuolue, Alliance Royale, joka on perustettu 2001. Se haluaa tuode perustuslaillisenmonarkian “21. vuosisadalle sopivalla tavalla”, mitä se nyt sitten tarkoittaakaan. Ilmeisesti jonkinlaista UK:n ja muiden Euroopan perustuslaillisten monarkioiden kaltaista mallia.

Puolue ei ole paljoa kannatusta saanut, eikä ole edustajia millään hallintotasolle. Kannatus oli viimeisissä EU-vaaleissa muutaman tuhannen äänen luokkaa, siis aivan olematonta Ranskan kokoisessa maassa.

Rojalismi on näkemyksiltään konservatiivista ja katolisen kirkon vanhoillisempaan osastoon kallellaan. Rojalistipuolueen kannatus ei kerro kaikkea monarkiahenkisistä äänestäjissä, koska autoritaarisemman ja hierarkisemman järjestelmän kannattajia on selvästi myös Le Penin puolueessa ja populisen oikeiston piirissä muutenkin.

Kuka olisi monarkki?

Kuningaskuntaan liittyy tietysti perimysjärjestys ja kuka olisi uusi kuningas (en tiedä, haluaako mikään nykymonarkismin haara naisia valtaan).

Näinkin pienessä puolueessa on kahta kantaa perimyslinjasta, tämä jako on ollut Ranskassa kuningaskunnan lakkautuksesta asti (tai niistä monista lakkautuksista asti). Osa on orleanisteja ja toinen porukka legimitisteja. Kyseessä on tulkinta siitä, mitä Bourbonien sukuhaaraa kuninkuuden olisi pitänyt siirtyä eteenpäin. Orleanistien nykyinen kuningasehdokas on Wikipedian mukaan Jean d’Orleans (s.1965) ja legimitistien listan ykkönen on Louis de Bourbon (s.1974).

Bonapartistejakin edelleen on, mutta sivujen perusteella liike vaikuttaa lähinnä säälittävältä. Puhutaan halusta palauttaa Ranskan imperiumiasema jne. Bonabartismista on viimeksi valtiotasolla tainnut puhua Keski-Afrikan hirmuvaltias ja diktaattori Bokassa, joka kruunautti itsensä Napoleonin kruunajaisten kopiomenoilla 70-luvulla (osin Ranskan valtion maksamana!). Vaikuttaa nykybonabartismi melko höyryiseltä touhulta 🙂

Bokassan kruunajaiset, kopioi Napoleonin kruunajaisia kruunua ja asua myöten.

Wikipediassa on sivu Ranskan kruununperimyksestä ja siellä on esitelty nykyiset kolme kandidaattia, myös bonabartistien Jean-Christophe Napoléon (s.1986).

Aikamoista aikuisten fantasialeikkiä Ranskankin rojalismi on! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *