Tous les musées de Lyon #15: Musee des Tissus

Lyon-Musee-Tissus-kangas-FB

Tekstiili-, koriste- ja sistustustaiteenmuseo on vasta muutaman vuoden vanha. Se on rakennettu isolla rahalla keskelle Lyonia parin vanhan kaupunkipalatsin sisään.

Se jakautuu oikeastaan kolmeen osaan (virallisesti kaksi eri museota): pysyvään tekstiilinäyttelyyn, pysyvään koriste- ja sisustusnäyttelyyn ja vaihtuvaa näyttelyyn. Olen käynyt tällä aiemminkin, joten nyt emme käyneet kuin vaihtuvan näyttelyn ja tekstiilitaiteen osat.

Pysyvä näyttely

Pysyvässä näyttelyssä on paljon silkkiä, koska se on Lyonissa ollut iso asia. Toki silkkiä on myös siksi, että sitä on käytetty kalliissa vaatteissa ja ne ovat todennäköisemmin säilyneet näihin päiviin. Keskiajalta ei esimerkiksi ole mitään kovin laajaa vaateaineistoa säilynyt meidän päiviimme, koska kankaat on joko kulutettu aivan loppuun tai otettu uusien vaatteiden osiksi jne.

Näyttelystä löytyy monenlaisia kankaita myös ulkomailta ja mm. Kiinasta, jossa komeita kankaita on tehty kauan. Vanhat kankaat näyttävät äkkiseltään mitättömiltä (en ole tekstiilitaiteen asiantuntija!), mutta läheltä katsottuna näkee, miten monimutkaista niiden tekeminen on käsityönä ollut. Työtunteja on mennyt valtavasti!

Museossa on esilä myös monenlaisia asuja ja vaatteita mm. hoviasuja ja kirkollisia riittivaatteita renessanssin ajoilta 1800-luvulle.

Komeita univormuja eri aikakausilta olen nähnyt Pariisissa Musée de la Légion d’Honneur et des Ordres de Vhevalerie-museossa aiemmin, vierailustani sinne enemmän täällä blogissani.

Teemanäyttely: YSL

Vaihtuva näyttely oli Yves Saint Laurentin urasta. Kun kävimme museossa, se oli viimeistä päivää auki, joten museo oli tupaten täynnä ihmisiä. Se oli ollut ilmeisen suosittu näyttely ja ranskalaista muotihistoriaa parhaimmillaan.

Näyttely kertoi miehestä itsestään ja tämän urasta, mutta ennen kaikkea esillä oli paljon haute couture -pukuja ja niiden suunnitelmia sekä kankaita ja koristeita.

Lyon-Musee-Tissus-YSL-sitaatti

En ole mikään pintamuodin harrasta, mutta mielenkiintoinen näyttely tämäkin taas oli, pakko myöntää. Ja lapset tykkäsivät tästäkin kovasti, oli paljon pukuja arvioitavaksi: “Tämä on ihana!!!”, “Ihan kauhea!”, “En tykkää!” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *