Etelä-Afrikan vaalit 2019

etela-afrikka-lippu-knowledgehi-FB

ANC voitti selkeän enemmistön tällä viikolla pidetyissä Etelä-Afrikan parlamenttivaaleissa. Mutta miten maan äänet jakautuvat ja mikä on tulevaisuus?

Vaalit ja äänestäminen

Näissä vaaleissa äänestettiin 400 edustajaa parlamenttin alahuoneeseen (National Assembly). Ylähuone (National Council) ei ole vaaleilla suoraan valittu, vaan jokaisen 9 provinssin kautta tulee 10 edustajaa per provinssi. Äänestäminen edellyttää rekisteröitymistä ja rekisteröityneitä äänestäjiä oli n. 26 miljoonaa (väkiluku n. 57,5 miljoonaa, arvio).

Rekisteröityneistä äänestäjistä tuli uurnille 65,99%. En löytänyt nopeasti arviota todellisesta äänestysprosentista suhteessa kaikkiin äänioikeutettuihin. Viime vaaleissa 2014 äänestysprosentti oli 73,5% ja vuonna 2009 myös korkeampi 77,3%. Maassa näyttäisi äänestysaktiivisuus laskevan. Rekisteröityineiden äänestäjien määrä on hieman noussut joka vaaleissa, mutta toisaalta väkiluku on kasvanut sitäkin enemmän.

Vaalitulos

ANC on voittanut jokaisen parlamenttivaalin ja melkein kaikki muutkin vaalit Etelä-Afrikan uuden tasavallan aikana vuoden 1994 jälkeen. Nyt se sai n. 57% äänistä. Toisena oli Democratic Alliance (DA) n. 21% ja kolmantena Economic Freedom Fighters (EFF) n. 11%. Puolueita oli vaaleissa nyt ennätysmäärä 48 kpl, mutta vain 5 puoluetta sai yli 1% äänistä.

Puolueissa on monta hyvinkin erikoista puoluetta, mm. Black First Land First -puolue, joka ajaa jonkinlaista mustien ylivaltaa ja äärivasemmistolaista politiikkaa. Löytyy myös Capitalist Party of South Africa, joka on äärilibertaarinen liike. Jokaiselle todellakin löytyy jotain! 🙂

Eniten ääniä saaneista pikkupuolueista nostaisin Inkatha Freedom Party, joka on Kwazulu-Natalin tietyillä alueilla merkittävä Zulu-identiteettiä puolustava puolue. Vryheidsfront Plus taas ajaa pääasiassa valkoisten maanviljelijöiden asiaa saa kannatuksensa maaseutualueilta.

EFF ja vaalit

ANC on tottunut hallitsemaan yksin, mutta on viimeisen parin parlamenttisyklin aikana alkanut menettää asemiaan. Kaupungeissa ja erityisesti Gautengin (Johannesburgin metropoli) ja Western Capen provisseissa (Cape Townin vaikutusalue) DA on jo ottanut vaaleissa enemmistöjä. Nytkin Western Cape oli selkeästi DA:n.

Isosti on myös vaikuttanut EFF. Se on vasemmistopopulistinen puolue, joka perustettu 2013. EFF on noussut reilun 10 vuoden aikana merkittäväksi tekijäksi. Sen puuhamies on entinen ANC:n nuorisojärjestön johtaja Julius Malema. Hän joutui itse sivuun ANC:stä, koska onnistui sotkeutumaan jopa ANC:n mittapuulla isoihin korruptiokuvioihin (2008–2010). Jacob Zuman hallitsema ANC heitti hänet pihalle emopuolueesta ja monenlaista oikeudenkäytiäkin oli korruptioon ja valtion projekteihin liittyen.

Malema parlamentissa

Omasta syrjäyttämisestään suuttuneena Malema sitten lopulta perusti oman liikkeen, joka ratsastaa köyhien asialla ja pitää ääntä mm. maaomistuksen pakkojakamisesta mustille. Hän on myös provosoinut kaikin tavoin parlamentissa, mm. pukemalla ryhmänsä työhaalareihin istunnoissa. Hän on populisti par excellence ja onnistunut syömään ANC:n kannatusta reippaasti.

ANC:n tulevaisuus

ANC:n äänimäärät ja suosio ovat olleet tasaisessa laskussa jokaisessa vaalissa jo pitkään. Nyt paikalliset ennustavat, että ehkä jo seuraavissa vaaleissa ANC menettää ennemmistön parlamentissa.

Tähän on nähdäkseni ainakin kolme selvää syytä:

  • ANC on pöhöttynyt ja näyttäytyy vain puolueen aktiivien rikastuttamisprojektina. Kaikki puoluepomot ovat rikastuneet 20 vuoden aikana valtavasti. Edellinen presidentti Jacob Zuma oli jatkuvasti (ja tulee olemaan) korruptiosyyttösten kohteena ja oikeudessakin. Hän kahmi omiin tarpeisiinsa valtion varoja häikäilemättä. Nykyinenkin presidentti Ramaphonsa on ainakin satojen miljoonien eurojen mies ja omistaa mm. kaivosteollisuutta isosti. Mandelan perintö on tehokkaasti tuhottu.
  • EFF on onnistunut saamaan köyhien ääniä, koska ANC on keskittynyt rikastuttamaan puolueen johtoja. Malema käyttää taitavasti mediaa ja esiintyy köyhän kansan puolustajana. En ihmettelisi, vaikka hän tuplaisi puolueensa koon. Ehkä myös muita puolueita voi ilmestyä ANC:n perinnönjaolle.
  • DA oli aiemmin vain hyvin toimeentulevien valkoisten puolue. Se on kuitenkin muuttunut yhä enemmän kaiken keskiluokan puolueeksi. Nykyinen puheenjohtaja, Mmusi Mainane, on itsekin musta. Kaupungeissa kannatus tuskin vähenee, koska (musta) keskiluokka vahvistuu.

ANC:llä on monien mielestä nyt viimeinen mahdollisuus pelastaa valtansa. Presidentti Ramaphosa on puhunut uudistuksista, mutta helppoa sekään ei ole, koska Zuman aikaista väkeä on instituutioissa ja politiikassa paljon. Itse epäilen myös Ramaphosan motiiveja uudistuksille, koska hän on kuitenkin ollut itsekin mukana vaurastumassa ANC:n peleissä.

Etelä-Afrikka on hieno maa ja sillä olisi mahdollisuuksia vaikka mihin! Perustuslaki ja sen määrittämä hallintomalli ovat moderneja, joten hyvää hallintoa voitaisiin tehdä ja saada maa kehittymään. Toivotaan parasta, vaikka kovin optimistinen on kyllä vaikea olla.

Lue lisää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *