Assembly 2019

Assembly Main Hall FB
Päähalli, lavalla jättinäyttö.

Osallistuin pitkästä aikaa Assemblyille. Edellisestä kerrasta onkin yli 20 vuotta =) Mahtavaa nähdä, että nuoriso jatkaa skenen perinnettä!

Main Stage: Intro demo-compoihin.

Mikä Assembly?

Assembly syntyi 90-luvun alussa, kun demoskenen tyypit keräsivät isompaan partyyn porukkaa. Muistelimme, että olimme mukana -93 ja siitä muutaman vuoden. Kävin about 2005 kerran pyörähtämässä tapahtumassa, mutta en ole 90-luvun jälkeen osallistunut kunnolla. Tapahtuma laajeni 90-luvun puolivälissä niin isoksi, että täytti vanhan jäähallin. Tekno soi pimeässä hallissa koneiden näyttöjen loisteessa. Pelattiin, koodattiin ja waretettiin.

Timo-Janne Assembly 2019-skene_lounge

Vanha lapsuudenkaverini Timo/Elektro tuli nyt poikansa kanssa koko tapahtuman ajaksi Jyväskylästä paikalle ja minäkin innostuin ostamaan lipun. Vanhoille parroille oli Oldskool-liput ja konepaikat olivat ihan lavan edessä. Kävin torstaina omien lasteni kanssa ja pe & la olin muuten vain hengailemassa yli puoleen yöhön. Lauantaina appiukko toi lapset päivällä paikalle ja huomasi, että eläkeläislippua ei ollut olemassakaan Assyille =) Saattoi olla yksi vanhimmista osallistujista – riitti miehellä ihmeteltävää!

Assyilla on nykyään isossa osassa pelaaminen ja siihen liittyvät turnaukset ja pelistriimaus & tubetus. Muuten oikeastaan mikään ei ole muuttunut: jengi harrastaa koneiden tuunausta ja kaikenlaista niiden ympärillä. Osallistujia oli 10 000, suurimmat partyt ikinä!

Pelaamisen mukana homma on kaupallisempaa, mutta edelleen tapahtumassa oli hyvä meininki. Toki kaikki on nykyään siistimpää ja virallisempaa, sääntöjäkin on monenlaisia. Edes tekno ei soi enää täysillä — isoja kaiuttimia ei saa tuoda. Pelaaminen on globaalisti niin iso juttu, että varmasti se tulee ottamaan paikkansa ihmisten urheilun seuraamisessa. Fyysistä urheiluahan se ei ole, mutta ei ole shakki tai pokerikaan. Mitkä urheilulajit häviävät jatkossa näkyvyydessä? Tennis, golf, baseball? Pohjoismaissa jääkiekko?

Mitä oli tarjolla?

Itselleni uutta oli peliturnausten livenä seuraaminen. Assyilla olikin iso SC-turnaus, jossa pelasi ammattilaisia isolla areenalla. Suomalainen maailmanmestari Joona “Serral” Sotala ei ihan päässyt finaaliin, vaan hävisi tiukan matsin niukasti eteläkorelaiselle kaverille.

Assembly Serral-SC-tournament

Turnaus tuotettiin livenä nettiin selostuksineen ja haastatteluineen. Myös Ylellä oli hienosti live-striimi Areenassa tapahtumassa ja myös ansiantuntevat selostajat — tästä pisteitä!

Pienempiä sivuturnauksia oli monista peleistä ja myös vanhoista peleistä kuten Tetris (vanhoilla platformeilla). Hauskin oli lava, jossa pelattiin non-stopina vanhoja pelejä läpi mahdollisimman nopeasti. Tyyliin Sonic the Hedhehog alle 40 minuutin 😉 Tytöt pelasivat paljon torstaina tanssipelejä Suomen Tanssipelit ry:n cornerissa.

Ohessa oli myös kaikenlaista skenen sisäistä muistelua ja fiilistelyä sekä hakkerihenkisiä workshopeja ja kokoontumisia. Uusista jutuista cosplay combo oli itselleni eksoottisin. Sponsorit ja kauppiaat ovat nykyään paikalla isommin kuin ennen. Myös PV oli paikalla C5-porukan voimin. Siellä oli pari hauskaa pähkinää ratkottavaksi.

Musapuolella oli hyviä osallistujia monta. Nostalgiapisteitä tuli fast music compon teemasta “Happy Hardcore”!

“Happy Hardcore!”

Demoskenen kilpailut olivat varsinkin 1k- ja 4k-introissa hyvätasoisia. Itse pidin erityisesti 1k-skaban “Pumpun korjaus”-introsta. 64k-intro oli tänä vuonna selvästi väliinputoaja, ei mitään ihmeellistä. Demoissa laatu vaihteli, mutta voittaja oli hieno. Itse en osaa oikein enää arvioida, ovatko ne hyviä vai mitä — resursseja on käytössä niin valtavasti nykykoneissa. Paremmin osaa arvioida pienempiä introja.

Wildcompossa oli hieno Lego meets computers -systeemi! Myös short filmissä (kategoriaa ei aikoinaan ollut) oli pari todella hyvää. Tracked music -kisassa oli myös mainioita musia. Hienoa nähdä, että tracker-musa elää edelleen.

Vanhojen partojen kanssa turinoitiin ja fiilisteltiin välillä vanhoja koneita. Oli hauska havaita, että myös Boozembly voi hyvin 🙂 Yksi tuttu osallistui Atarille tehdyllä demolla Oldskool-comboon.

Tracker music voi edelleen hyvin!

Pääsimme lauantaina illalla myös fiilistelmään vanhaa kunnon night ravea, valitettavasti ei olisi aamuun asti viitsittu jatkaa.

To be continued!

Hieno tapahtuma, joka kiinnosti seuraavaakin sukupolvea kovasti! Pelaaminen on kasvanut massiivisesti ja demot & muu skeneily on jäänyt vähemmälle. Waretuskin on varmaan vähäisempää kuin aikoinaan.

Toisaalta aika vähän on lopulta muuttunut: tapahtuma tuntui vanhalta tutulta ja fiilis oli rento sekä yhteisöllinen kuten aikoinaankin. Enää ei ollut niin underground-tunnelma, koska tapahtuma on niin iso, mutta toisaalta nuoremmatkin voivat turvallisesti osallistua.

Tulemme varmasti jatkossa konepaikalle isommalla porukalla, tätä lisää!!

Katso demot ja kombot

Täältä Assemblyn Youtube-kanavalle

Twitchissä myös videoita Assyilta

MoonTv:llä oli paljon matskua paikalta

Assembly 20v-dokkari/muisteluvideo

Assum. by Extream (Atari Falconilla), Oldskool-compossa 3.sija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *