Asuntopulasta ja kaupunkirakenteesta on keskusteltu viime vuosina Helsingissä paljon. Heräsin itse tähän pari viikkoa sitten, kun pyörälenkillä jäin ihmettelemään Jätkäsaaren ja Kalasataman uusia taloja. Korkeita taloja ei juuri ole, ovat vain 5–6-kerroksisia.
Vielä pahemmin ongelma näkyy Arabianrannassa ja Kruunuvuorenrannassa: siellä on paljon 4-kerroksisia taloja!
Arabianrannassa on muutenkin matalan ja väljän rakentamisen lisäksi aivan valtavasti tyhjää tilaa rannan tuntumassa.
Helsinki sijaitsee saaristoisilla niemillä, joten maa-alue ei ole yhtenäinen. Liikenteen ja kaupunkirakenteen järjestäminen tulee aina olemaan hankalampaa kuin sisämaan kaupungissa. Jos haluamme saada elävän kaupungin, jossa kivijaloissa on kahviloita ja muita paikallisia palveluita, niin se edellyttää kaupunkimaista asukastiheyttä joka paikassa.
Nykyisellä mallilla luomme Herttoniemenrannan tai Ruoholahden kaltaisia tyhjiä tuulitunnelikatuja ja nukkumalähiöitä, joissa ei ole elämää. Asuntopulaa ei myöskään helpoteta kaavoittamalla tehotonta ja matalaa arvokkaille tonteille. Uusille alueille ja erityisesti niemenkärkiin pitäisi saada korkeita pilvenpiirtäjiä. Miksi Hernesaari on matalaa rakennusta ihan kokonaan? Miksi niemen kärjessä ei ole 200–300 metrisiä pilvenpiirtäjiä? Kalasatamaankin tulee vain pari hikisesti satametristä taloa.
Ei ole ihme, että ei synny elävää kaupunkia, jos kortteleissa ei ole asukkaita! Miksi tällaista kummallista puolikaupunkimaista kylärakentamista tehdään?
Ymmärrän, että yli 8-kerroksisten talojen rakentaminen on vähän kalliimpaa, koska paloturvamääräykset kiristyvät. Mutta kaavassa pitäisi ehdottomasti määrätä, että kerrostalojen on oltava vähintään 8-kerroksisia, se jo toisi isoon osaan kortteleistä helposti 15-20% lisää asuinneliöitä – ja sitä elävää Helsinkiä. Tavoitteena pitää olla vähintään Kallion asukastiheys.
Hesari esitteli mainion Meri-Suokki -suunnitelman – se pitää ehdottomasti toteuttaa! Kruunuvuoranrannasta samanlainen merellinen kaupunki, ei mitään luhtitaloprovinssia!
Miksi Helsinki ei näytä tältä?
Tehdään Helsingistä Itämeren Vancouver!!!
Johanna
Vähän tuntuu löytyvän perusteluja sille, miksi rakentaminen on kovin horisontaalista. Tilaa on Suomessa niin paljon, ettei moinen liene tullut edes mieleen. Ehkä liittyy myös oman reviirin kaipuuseen: pelätään liikaa ihmismäärää ympärillä. Tämäkään juttu ei ollut kovin valaiseva: https://yle.fi/uutiset/3-9373913
admin
Kyllä, Suomessa pelätään kaupunkia – jostain syystä. Ehkä se johtuu vain siitä, että kaupunkeja ei oikeastaan ole, eikä ole kaupunkikulttuuria.