Historian mulkerot

Alexander_the_Great_overlooking_the_Mount_Olympus_FB
Aleksanteri Suuren patsas (Wikipedia)

Suuret johtajat ovat monesti olleet kamalia ihmisiä ja jättäneet jälkeensä kuolleita ja kärsimystä. Tästä kertoo Mulkerot – patsaalle korotetujen suurmiesten elämänkertoja.

Valta turmelee, ja absoluuttinen valta absoluuttisesti. Suuret miehet ovat yleensä pahoja miehiä.

Sir John Dalberg-Acton

Kirja on jaettu muutaman sivun kappaleisin, joista jokainen kertoo tiivistetysti yhden historian “mulkeron” elämästä ja (hirmu-)teoista. Käydään läpi kolmisenkymmentä julmaa johtajaa eri vuosisadoistalta antiikista nykypäivään Che Guevarasta Tsingis-Khaniin. Ari Turusen lakoninen ja koruton tyyli sopii aiheeseen mainiosti. Tässä pari poimintaa, joissa oli itselleni uutta.

Zulu-valtias Shaka

Shaka on nykyään myyttinen hahmo eteläisessä Afrikassa. Hän yhdisti valtansa alle ison alueen nykyisen Etelä-Afrikan itä/kaakonkulmalla. Hän oli taitava ja raaka sotilasjohtaja. Raiskaukset olivat merkittävä osa strategiaa ja myös sotilaiden sosiaalista palkitsemista. Sitä kutsuttiin “terän pyyhkimiseksi” ja tappamaan onnistuneet sotilaat pääsivät raiskaamaan voitettujen naisia. Shakalla oli iso haaremi itselläänkin ja ilmeisesti hän ei ollut mieleltään ollenkaan terveen rajoissa muutenkaan. Meno lähipiirissä ja valtakunna politiikassa oli raakaa ja ihmisten kohtelu satunnaista. Hänen omat velipuolensa lopulta murhasivat hänet. Shakan mukaan nimettin 2010 Durbanin uusi kansainvälinen lentokenttä!

Aleksanteri Suuri

Aleksanteri oli lähtökohdiltaan todella etuoikeutettu ja piti saada paras mahdollinen koulutus, mitä antiikan aikana kenellekään saattoi toivoa. Kotiopettajaksikin kuningasisä palkkasi Aristoteleen. Pojasta kasvoikin suuri soturi ja isoegoinen mies, joka rakensi aikansa suurimman valtakunnan isänsä pohjatyön jatkeeksi. Ei sen suurempia valtakuntia niin nopeasti ole sen jälkeenkään taidettu kasattu, ehkä Lenin ja Mao ovat samassa hirmuvaltiasluokassa.

Sotilaana Aleksanteri oli julma. Hän myi valloitettuja kansoja orjiksi ja kohtelu oli kaikin puolin raakaa. Tiettävästi hän mm. ristiinnaulituttu 2000 henkeä Tyren piirityksen jälkeen. Myös parhaan ystävän Hefaistionin lääkäri ristiinnaulittiin, kun tämä ei pystynyt parantamaan tautia, johon ystävä kuoli (Hefaistion saattoi olla tosin lisäksi Aleksanterin rakastaja). Aleksanteri itse kuoli vuotta myöhemmin armottoman juopottelun jälkeen ollessaan palaamassa länteen päin valloitettuaan koko itäisen maailman aina Intiaan asti.

Timur Lenk ja Tsingis-Khan

Uzbekistanin ja Mongolian suuri sankari Timur Lenk oli ihmisenä hirviö ja todella julma valloittaja. Voitettuja kaupunkeja ryöstettiin, raiskattiin ja myytin orjiksi säännönmukaisesti. Piiritykset päättyivät usein julmiin verilöylyihin.

Tässä Lenk oli samanlainen kuin Mongolian Thingis-Khan, jonka sotaretkien raiskausten jäljiltä arvioidaan, että Tyynenmeren ja Kaspianmeren välisellä alueella 8% miehistä on Tsingis-Khanin jälkeläisten kaltainen Y-kromosomiryväs. Tsingis-Khan hankki 20 vuoden aikana tekemillään sotaretkillään itselleen alueiden kauneimmat naiset ja hänen lapsiensa määrää ei tiedä kukaan.

Mongoliaan rakennettin maailman suurin ratsastajapatsas 2008.

Kolonialistit ja kauppiaat

Perehdyin Etelä-Afrikassa Rhodesin tekemisiin ja hänen kaltaisiaan armottomia kolonialisteja ja heikompien hyväksikäyttäjiä on ollut 1500–1900-luvuilla lukuisia. Kirjassa itsellen tulivat uusina tuttavuuksina James Matheson ja Jan Pieterszoon Coen. Coen pyöritti Hollannin Itä-Intian kauppakomppaniaa 1500-1600-lukujen vaihteessa ja Matseson oopiumikauppaa Kiinaan 1800-luvulla.

Molemmat riistivät ja myivät hyödykkeitä täysin välittämättä, mitä paikalliselle väestölle tapahtui. Ihmiset olivat vain resursseja ja tulonlähteitä. He eivät tietenkään ole voineet toimia yksin, vaan apuna on ollut satoja ja tuhansia muita, jotka ovat osallistuneet ja hyväksyneet toiminnan. Euroopan maiden hallitsijat ja yläluokka olivat myös mukana kuviossa, ja tarvittaessa myös maiden armeijat auttoivat kolonialistikauppiaita.

Che Guevara

Itseäni jatkuvasti hämmästyttää (Leninin, Maon ja Stalinin ihailun lisäksi), miten Guevarasta on tullut jonkinlainen yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuustaistelun symboli. Hän oli oikeasti aikamoinen opportunisti ja kylmäverinen Castron kommunistisen vallankumouksen toteuttaja. Guevara teloitti omakätisesti ihmisiä osallistui kidtuksiin ja “uudelleenkoulutusleirien” toimintaan, eikä tiettävästi koskaan katunut mitään. Silti hänen naamansa koristaa edelleen monen mielenosoittajan rintaa — vaikka ei hän koskaan ollut tuomassa maailmaan oikeusvaltiota tai vaalimassa yksilönoikeuksia.

Meidän pitäisi jaksaa eritellä kriittisesti myös johtajiemme ja kansallissankareidemme kiiltokuvaan sopimattomat teot. Suomessakin voisi kaupunkien patsaita katsoa vähän tarkemmin uudestaan!

Otin kuvan Nevskilta 11/2019. Stalin, Putin, Lenin kaupan ikkunassa.

Lisää aiheesta

Kalle Haatasen vieraana kirjan kirjoittaja Ari Turunen (Yle Puhe / Podcast)

Kirja: King Leopold´s Ghost (Belgian Kongon synkkä historia Leopold II:n omaisuutena)

12 diktaattoria -podcast (Yle Puhe / Areena)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.