Tuleeko seuraava trump?

Trump_Lousiana_USA-today_AP-FB

Trump on aloittanut 2020-kampanjansa ja jatkaa valheiden toistamista välittämättä seurauksista. Onko tuo puhe tullut jäädäkseen, tuleeko trumpille seuraaja?

Faktoista viis!

Trump paasaa kiertueellaan entistä hurmioituneemmin ja heittää tarinaa, jossa ei aina ole nimeksikään asiaa. Media saa nyt jatkuvasti hänen vihansa: “korruptoinut valemedia”. Myös vanhat väitteet vaalivilpistä vahvasti esillä, vaikka sille ei ole mitään faktaa löytynyt.

Tässä twiittiketjussa tulee suurin osa Trumpin tarinan palasista esiin:

Hän meuhkaa “perustuslain vastaisesta” tutkinnasta ja huudattaa yleisöä alatyylin kommenteilla. Tässä siis pitäisi olla puhumassa USA:n presidentti!

Jos kyseessä olisi yksittäinen kansanedustaja tai maakuntapoliitikko, niin asia ei olisi vaarallinen demokratialle. Mutta kun presidentti ilmaisee vihaa lehdistöä, oikeusvaltion rakenteita, vaalijärjestelmää ja oikeuslaitosta kohtaan, niin seuraukset voivat olla pahoja.

Jos ihmiset uskovat, että kaikki perustuu suurelle huijaukselle, eikä laatulehtiin voi luottaa ja kaiken takana on jokun ryhmän salaliitto, niin historia osoittaa, että se ei yleensä pääty hyvin.

Tuleeko jostain uusi trump?

Itse pelkään, että Trumpin perintö tulee olemaan joku uusi poliitikko, joka jatkaa siitä, mihin Trump jäi. Hakee koko ajan vastakkainasettelua, nakertaa demokratian toimintaa ja yllyttää ihmisiä toisiaan vastaan. Trump saa varmasti seuraajia ja häikäilemättömät opportunistit tulevat jaolle, pohjustus on tehty ja hurmioituneet salit odottavat lisää.

Nyt jo puolueiden välinen ero on historiallisesti iso (ja ilmeisesti vain kasvaa), eikä enää tunnu olevan maltillisia poliitikkoja siltoja rakentamassa. Jos ei pääse esille ilman kärjistyksiä ja aggressiivisia puheita, niin pitkäjänteistä politiikkaa ja yhteiskunnan asioiden hoitamista on vaikea tehdä.

Trumpin tyylillä ei ulkopolitiikassa ja kumppaneiden kanssa toimimisessa tunnu olevan mitään jatkuvuutta tai luottamusta, kuten kurdit saivat huomata.

Trumpismi ja muu maailma

Itäiset autokraatit kiristävät valvontaa ja pullistelevat aseilla (Kiina ja Venäjä). Heille sopii hyvin, että USA ja sen liittolaiset eivät enää ole yhdessä rintamassa selkeästi. Trumpin tyyli ja demokratian rakenteiden halveksunta pelaa suoraan autokraattien pussiin, koska se hajottaa demokraattisten valtioiden yhteistyötä ja toimivuutta. Sotien ja konfliktien todennäköisyys kasvaan, Venäjä sotii jo Euroopassa.

Myös pienemmissä Euroopan maissa on johtajia, jotka haluavat saada omat maansa vahvaan otteeseen (kuten Unkari, Turkki). Diktaattorit ovat edelleen vallassa monissa Afrikan maissa, eikä näytä siltä, että he olisivat vähenemässä. Näemmekö taas diktaattoreiden ja sotilasjunttien paluun, kun kehitysmaiden vahvat miehet alkavat pelata suurvaltojen välillä kylmän sodan aikaiseen tyyliin?

Maailman pitäisi juuri nyt pysäyttää ilmastonmuutos, eikä keskittyä keskinäiseen kyräilyyn, asevarusteluun ja muurien rakenteluun.

Elämme (liiankin) mielenkiintoisia aikoja!

Lue lisää

The Atlantic: America more diveded than (almost) ever

Pew Research Center: Political Polarization in the American Public

Trump Lousianassa lokakuussa 2019 (YouTube)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *