Ranskan parlamenttivaalit 2017

Ranskassa oli viikonloppuna parlamenttivaalien toinen kierros. Lopputuloksena oli todella iso muutos!

Presidentti Macronin luoma uusi puolue La République En Marche (LRM tai REM) voitti yksin ehdottoman enemmiston (reilut 53% äänistä). Aikamoinen teko puolueelta, jota ei vielä kaksi vuotta sitten ollut olemassa.

Äänestysprosentti oli ensimäisellä kierroksella 48,7% ja toisella kierroksella 42,6%, eli todella alhaisia lukemia. Ranskassa on moni kyllästynyt jatkuviin korruptioskandaaleihin ja ehkä juuri olleet presidentinvaalitkin vaikuttivat. Le Mondella on mainio tulospalvelu, josta voi katsoa vaalipiirien tuloksia, löytyy täältä.

Ylä olevassa kuvassa (Wikipediasta) ei ole aivan lopullinen tulos. En löytänyt noin tarkkaa kaaviota vahvistetusta tuloksesta, mutta täällä Le Monden tuloksissa on lisää. Myös Marine Le Pen pääsi ensimmäistä kertaa parlamenttiin (hänhän pääsi EU-parlamenttiin), mutta Front National sai vain 8 paikkaa, vähemmän kuin kommunistipuolue.

Edellisessä (2012) parlamentissä enemmistö oli vasemmistolla, joka menetti nyt yli 250 paikkaa. Voimasuhteet muuttuivat täysin!

Ensimmäisellä kierroksella vain 4 vaalipiiriä joku sai kerralla yli puolet annetuista äänistä, joten toisella kierroksella äänestettiin uudestaa 573 vaalipiirissä. Tosin monissa vaalipiireissä joku sai jo hyvin lähelle puolet ja toinen kierros oli monissa vain muodollisuus (tämäkin varmasti on vaikuttanut alhaiseen toisen kierroksen äänestysintoon).

Esimerkiksi Lyonin metropolialueella LRM:n ehdokas sai ensimmäisellä kierroksella 46% ja toiseksi tullut FI:n vasemmistoehdokas vajaalla 14%. Toisella kierroksella voittaja Thomas Rudigoz sai 64% (Lyon Mag). Parlamenttiin tuli enemmän naisia kuin koskaan edellisessä vaalissa (39% vs. 27%) ja keski-ikä laski myös. Kokonaan uusia kasvoja tuli parlamenttiin runsaasti, koska läpi päässeiden listalla olevilla isolla osalla ei ole edes Wikipediassa sivua (kuten myös em. Rudigoz).

Yllä kuva Le Monden palvelusta. Nopeasti katsottuna isoista kaupungeista Pariisin alueella (Île-de-France) on paljon kannatusta myös sosialisteilla, Lyon oli En Marchen aluetta, Marseillen ympäristössä oli LRM:n lisäksi myös tasavaltalaisilla kannatusta. Merentakaisilla alueilla oli aika sekalaista, vähän joka puoluetta sekaisin vaalipiireissä (näin äkkinäisen silmään). Yksityiskohtana mainittakoon, että Ranskan Polynesian oma puolue Tahoeraa huiraatira pääsi parlamenttiin.

LRM on luvannut uudistuksia, poistaa korruptiota politiikasta ja kaikenlaista uutta ja hyvää. Mielenkiintoista on nähdä, miten Macron ja pääministeri Edouard Philippe (Le Havren entinen pormestari) hallituksensa kanssa pystyvät isoa ja uutta ryhmää ohjailemaan, mukana on myös täysin politiikan untuvikkoja. Erityisesti työelämän rakenteiden uudistaminen on Ranskassakin vaikeaa (Macron on puhunut paikallisen sopimisen lisäämisestä jne.). Macron on myös erittäin eurooppamyönteinen ja EU:n tiivistäminen yhdessä Saksan kanssa on ollut puheissa.

Voi olla, että kun kuherruskuukaudet ovat puolueella ohi, niin parin vuoden päästä voi alkaa ryhmästä irtoilla osia. Toivotaan, että uudistuksia saadaan tehtyä, koska se tekisi hyvää koko Euroopalle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.