Paikallisvaalit Ranskassa 2020

Ranskassa pidetään 15.3. paikallisvaalit. Mitä se tarkoittaa ja miltä se näyttää paikan päällä Lyonissa?

Paikallisvaalit Ranskassa

Ranskassa paikallistason vaalit (les élections municipales) pidetään 6 vuoden välein. Tänä vuonna vaalit järjestetään 15.3. – 22.3.2020. Vaaleissa valitaan kunnanvaltuustoja ja pormestareita.

Pariisissa, Lyonissa ja Marseillesissa valitaan myös metropolialueen valtuusto. Näissä kolmessa suurkaupungissa valitaan myös kunnanvaltuustot (kaupungiosissa). Marseillesissa kaupunginosat on järjestetty kahden nipuiksi, joille tulee omat valtuustot.

Ranskan vaaleista laajemmin kirjoitin täällä. Ranskassa on enemmän hallintotasoja vaaleja kuin Suomessa, koska paikallisvaaleja on useammalla tasolla.

Valtuustojen koko on suhteessa kunnan väkilukuun, mutta se on vähintään 7 edustajaa. Kuntia (commune) on Ranskassa valtava määrä: 34 968 (2019)! Jokaiseen valitaan pormestari (maire) ja apulaispormestreita. Kunnissa on kunnanvaltuusto (conceil municipal) ja oma kunnantalo (mairie). Kuntien määrä on vähentynyt viime vuosina, mutta niitä on edelleen tolkuttomasti verrattuna vaikka Saksaan tai Pohjoismaihin. Kun lenkkeilen Lyonin keskustassa, niin 3 – 5 kunnantaloa tulee ohitettua, niitä on niin tiuhassa! Kuntataso onkin yksi tulevaisuudessa tehostettava asia Ranskan hallinnossa.

Lyonin metropolialue Ranskassa ja punaisella Lyonin kaupunki alueen sisällä.

Jos oikein ymmärsin, niin kaikki paikallisvaalit ovat voittavaa listaa suosiva listavaali, joissa voi tulla toinen kierros, jos mikään lista ei saa yli 50% äänistä. Toiselle kierrokselle (viikon päästä ensimmäistä, jos tarvitaan) pääsevät vähintään 10% saaneet listat ja vähintään 5% saaneet voivat yhdistyä muihin jäljellejääneisiin.

Käytännössä voittava lista saa aina 25% paikoista ja loput jaetaan suhteellisesti vähintään 5% ääniä saaneille. Aivan pienimpiin kuntiin vähän eri sääntö, en tutkinut sitä tarkemmin (alle 1000 hlön kunnat). Ranskassa vaalilistalla pitää olla yhtä monta naista ja miestä. Olen melko varma, että suurin osa äänioikeutetuista ei ymmärrä, miten systeemi toimii, sen verran monimutkainen se on.

Äänioikeutetut saavat suomalaistyylisesti kirjeen kotiin. Täällä ei siis käsittääkseni tarvitse UK:n tai USA:n tyyliin ennakkoon rekisteröityä äänestäjäksi (paitsi osin ulkomaalaisten?), eli siinä mielessä systeemi on tasa-arvoinen.

EU-kansalainen saa paikallisvaaleissa äänestää, jos on ollu 6kk maassa ja maksaa tänne veronsa. Hän voi myös asettua valtuustoon ehdolle, mutta pormestari ulkomaalainen ei voi olla.

Äänestysprosentti oli viimeksi omassa kaupungosassamme (2. kaupunginosa) 60,52% (n. 17 000 äänioikeutettua). Sen tuntuu kunnissa vaihtelevän siellä 40 – 60 välillä, kun selailin tilastoja. Suomessa oli 2017 kuntavaaleissa koko maan äänestysaktiivisuus 58,8%, eli samoilla tasoilla liikutaan Ranskassakin.

Vaalit Lyonissa

Lyonissa pidetään siis metropolivaltuuston vaali, kuntien (kaupungiosien) omat vaalit ja valitaan Lyonin sekä kaupungiosien pormestarit. Metropolivaltuuston vaali on nyt ensimmäistä kertaa samaan aikaan kuntavaalien kanssa. Metropolivaltuustoon tulee 150 edustajaa.

Lyonin kaupunginosat ovat hallinnollisesti käsittääkseni omia kuntiaan (commune) ja niillä on omat valtuustot. Muu alue on jakautunut tavallisiin kuntiin Lyonin ympärille.

Lyonin metropolialue, keskellä meidän kaupungiosamme.

Metropolivaalissa metropolialue on jaettu äänestysalueisiin väkimäärän ja maantieteen mukaan (yhteensä 14 äänestysaluetta koko metropolialueella) ja myös kaupunginosia on niputettu äänestysalueiksi metropolivaalissa. Metropolivaltuusto (le conseil de la métropole) päättää melkein 4 miljardin budjetista liittyen mm. infrastruktuuriin, kulttuuriin, jätehuoltoon ja jonkin verran sosiaaliturvaankin.

En selvittänyt tarkasti, mistä budjetista ja toiminnoista kunnat päättävät ja vastaavat ja päättävät seuraaviin aluetasoihin (metropoli ja alue/departementti). Mutta esim. parkkiluvat ja muut arjen pienet paikalliset asiat hoidetaan oman kaupunginosan kaupungintalon (mairie) kautta.

Ryhmät ja puolueet vaaleissa

Äänestyslistat eivät ole yksittäisten puolueiden listoja, vaan ovat useamman tahon muodostamia. On myös listoja, jotka eivät suoraan sitoudu johonkin puolueeseen, voi olla vaikka yhden ihmisen ympärille kasattuja listoja. Olen poiminut vaalityötä tekeviltä vaalimainoksia ja seurannut kaupungilla näkyvää mainontaa. Suomeen erona on se, että vaalimainoksia ei ole keskitetysti esillä, vaan niitä jaetaan ihmisille postilla ja kaduilla. Vain vanhan pörssitalon vieressä näin suomalaistyylisen vaaliposteritelineen. UK-tyylistä ovelta ovelle kiertämistä en ole täällä nähnyt, mutta ymmärsin, että sitäkin kyllä tehdään (ainakin presidentinvaalisa Marcronin joukot tekivät).

Nyt on ensimmäistä kertaa metropolivaali samaan aikaan kuntavaalien kanssa ja se on osalle äänestäjistä hämmentävää. Lopputulosta ei osaa kai oikein kukaan tarkemmin ennustaa. Paikallisvaaleissa on täällä myös iso osuus poliittisesti puolueisiin suoraan sitoutumattomia edustajia, se näkyy myös ennusteissa. Mediassa korostuu Pariisin vaalitulos ja erityisesti Pariisin pormestarinvaali. Lyonilaisissa lehdissä juttua vaalista on, mutta valtakunnan uutisissa puhutaan nyt käytännössä vain Corona-viruksesta.

Ehkä paras paikallinen yhteenveto uutisista löytyy BFM-kanavan paikalliselta sivulta täältä.

Vaalimainoksia Lyonista

Vaalivaalistojen nimet ja sloganit ovat niin ympäripyöreitä, että niistä ei yhtään tiedä, mitä listat edustavat: “Askel eteenpäin“, “Lyonin puolesta“, “Nyt Lyon kaikille“, “Eteenpäin 2020“, “Yhdessä onnistutaan“, “Lyon, yhteinen projektimme“, “Yhdessä eteepäin” 🙂

Ilmeisesti vahvoilla on entinen Lyonin pormestari (entinen Macronin ministeri, ex-kansanedustaja) Gérard Collomb ja vihreiden puolueiden ja piraattien listan Grégory Doucet. Myös nykyisellä metropolivaltuuston puheenjohtajalla David Kimerfeltillä on kannatusta, hän on perustanut oman listan.

Äärioikeistolla on kannatusta valtakunnallisesti ennusteissa (14-15%), mutta se ei näy Lyonissa. Yksi ainoa posteri, jonka näin RN:ltä, oli ohikulkijan kynästä saanut Hitler-viikset. Ilmeisesti suurin kannatus tulee maaseudulta ja kaupunkien ulkopuolelta, kuten muissakin maissa.

Pörssitalon kulmalla olevassa mainostelineessä oli myös kommunistien listan mainos. Siinä oli isosti sirppi ja vasara kuvituksena. Suomalaisessa sellainen herättää aika pelottavia mielikuvia, ilmeisesti osalle ranskalaisia se kuvastaa jotain tavoiteltavaa?

Lisää aiheesta

Ranskan vaalisysteemi ja eri hallintotasot (oma blogini)

Vaalitulokset Ranskan sisäministeriön virallisilla sivuilla

CNews.fr:n vaalisivut: Municipales 2020

BFM-kanavan sivu Lyonin vaaliuutisista

Politicon “Poll of Polls” Ranskan vaaleista

Ranskan paikallisvaaleista Wikipediassa

Lyonin metropoloin viralliset sivut vaaleista

Lyonin metropolivaltuustosta Wikipediassa

3 Comments

  1. Kiitos! Koronan takia jäi vaalit sielläkin taka-alalle. Itse kiirehdimme sieltä kanssa alta pois, joten jäi jälkipuinti vähän vähemmälle. Pitääkin palata tuohon vielä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.