Kainuusta erityistalousalue

Maalla ei kukaan halua asua ja syrjäkuntiin jäävät vain eläkeläistet. Kun lapsia ei Suomessa enää synny, niin huoltosuhde heikkenee. Julkiset budjetit loistavat punaisella. Mutta tähän löytyy lääke!

Syrjäkylille imua

Alueiden kehitysnäkymät ovat eriytyneet pahasti, tässä Timo Aron huoltosuhteesta jakama synkkä kuva:

Miten saadaan yrityksiä ja toimintaa syrjäkylille? Perustetaan Kainuuseen erityistalousalue, jossa yhtiöitä verotetaan vain Kainuussa tehdystä liiketoiminnasta normaalilla yhteisöverolla.

Suomessa tehdystä liiketoiminnasta olisi 15% vero ja Suomen ulkopuolisesta liikevaihdosta ei veroa kannettaisi, otettaisiin vain firmoilta joku kiinteä vuosimaksu: tasarahana tonni alle 10 miljoona liikevaihdosta, kymppitonni 10 – 100 miljoonan liikevaihdosta ja isommista satatonnia. Kainuussa pysyvästi asuvilta henkilöiltä kannettaisiin 15% tasavero, kaikista tuloista, ei muuta.

(Päivitys vielä hetken mietittäni) Voisimme tehdä Kainuusta myös uuden maatalouden tähden, kun laillisestaan siellä kannabis. Tulisi maataloustuote, joka menestyy myös niillä leveyksillä ilman tukia. Kasvihuoneita ilmestyisi joka puolelle. Voidaan sitten myydä tuotetta maailmalla, kunhan muut EU-maat ehtivät mukaan (Luxembourg kohta aloittaa). Ei sitten tarvitse ostaa ruotsalaisten brändäämiä tuoteita, kuten yleensä (nehän nykyisellä menolla varmasti ehtivät taas tässäkin Suomea ennen).

Suomen Zug

Vuodessa Kainuuseen rekisteröityisi iso määrä yrityksiä ja taloushallinto- ja varainhoitopalveluita. Kajaanin kenttä päivitettäisiin nopeasti kansainvälisen tason kentäksi. Saataisiin venäläisillekin taas erittäin kiinnostava kohde hankkia asuntoja ja perustaa yhtiöitä. Kajaanin kentän VIP-terminaalin edessä olisi parkissa kymmenittäin jettejä kuin Genevessä ikään. Kainuusta Suomen zug!

Yritysten ja ihmisten perässä sinne tulisi nopeasti palveluita: lääkäreitä, lakimiehiä, varainhoitajia, kiinteistöjen hoitajia, ravinto- ja hotellialan ihmisiä. Kasino- ja viihdekeskuksia ja talviurheilukeskuksia päivitettäisiin nopeasti. Muuttajat toisivat lapsia kasvavaan Kainuuseen ja asuntojen rakennettaisiin vauhdilla.

Kuopioista ja Oulusta vedettäisiin Pendolino-radat perille ja seuraava pilvenpiirtäjä nousisi Kajaaniin. Kuhmoon perustettaisiin Guggenheimin kanssa uusi modernin taiteen museo, kansainvälisen suunnittelukilpailun voittanut wow-talo “Kuhmon Kaarna”. Kamarimusiikkijuhlat laajenisivat kansainväliseksi taidefestivaaliksi ja Christiesin haarakonttori nuijisi Basquiatin ja Hockeyn seuraavat ennätyshinnat vaaramaisemissa!

Jopa Wahlroos muuttaisi uuteen metsäkartanoonsa Hyrynsalmelle ja kehuisi laajassa Talouselämän haastattessa, miten “raikkaassa metsäilmassa onkaan ihmisen helppo hengittää Tukholman teennäisen pönötyksen jälkeen”.

Kainuu pakottaisi muunkin Suomen keksimään kasvua ja kokeilemaan uutta. Kohta Suomi tunnettaisiin “Kainuun ihmeestä”!

Kuka tarttuu ideaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *