Vigipirate ja turvallisuustasot Ranskassa

 

Rakennusten ovissa ympäri Ranskaa näkyy “Vigipirate”-kylttejä. Ne kertovat kansallisesta turvallisuustasosta. Mistä on kyse?

Vigipirate

Kyseessä on kansallinen turvallisuusluokitus ja sen tasojärjestelmä, jota ylläpitää Ranskan hallitus. Vigipirate on lyhenne sanoista Vigilance et protection des installations contre les risques d’attentats terroriste à l’explosif. Sen perusteella poliisi, armeija ja muut turvallisuudesta vastaavat toimijat järjestävät toimintansa astetta ja laajuutta.

Vigipiratessa on kolme tasoa (vuodesta 2016 alkaen):

  • Vigilance (perustaso)
  • Sécurité renforcée – risque d’attentat (kohotettu valmius, lisää vartiointia jne.)
  • Urgence attentat (mahdollinen isku-uhka)

Tällä hetkellä ollaan toisella tasolla. En tarkemmin kaivellut, mitä tasoihin sisältyy eri viranomaisilla, mutta ainakin turvatarkastuksiin ja varmasti valmiudessa oleviin joukkoihin se vaikuttaa.

Myös Suomessa on nykyään turvallisuustasoja, jotka vaikuttavat hallinnon valmiusasteeseen. Supo ylläpitää neliportaista terrorismiuhkatasoa: matala, kohonnut, korkea ja erittäin korkea. Tällä hetkellä Supon uhka-arvio on Suomessa tasolla “kohonnut”. Myös Puolustusvoimat aloitti kesällä oman neliportaisen turvallisuustason määrittämisen: A–D (vihreä, keltainen, oranssi, punainen).

Miten valmius näkyy?

Ranskassa on edelleen päällä poikkeustila, joka julistettiin 2016 terrori-iskujen vuoksi. Kaupungeissa partioi poliisien lisäksi armeijaa ja tärkeimmissä kohteissa (asemat, hallintorakennukset jne.) on selvästi kohotettu vartiointi ja turvallisuusviranomaiset ovat valmiudessa.

Vigipirate Gare Perrache

Asuntomme lähellä on Perrachen rautatieasema ja sielläkin partioi jatkuvasti kymmenkunta sotilasta rynnäkkökiväärein ja taisteluliivein varustautuneina. Myös poliisilla näkyy kannossa selvästi aikaisempia vuosia raskaampaa kalustoa.

Myös kauppakeskuksissa on selvästi aikaisempaa enemmän vartijoita ja meidänkin kaupunginosan uudessa kauppakeskuksessa vartijat pyytävät ovilla avaamaan laukkuja melkein kaikilta.

Vaikka isojen poliittisten väkivaltaisuuksien tai sotien aikoihin on vielä paljon matkaa, elämme nyt vähän liian jännittäviä aikoja Euroopassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *