Saksan paikallishallinto

Saksassa hallinto jakautuu liittovaltiotasolla paikallisesti hallinnollisiin alueisiin (Regierungsbezirke), mutta ne eivät tee lainsäädäntöä, vaan ovat enemmän hallinnon pyörittäjiä. Liittovaltiotason alapuolella on periaatteessa kolme tasoa hallintoa (kuva alla Wikipediasta):

  1. Osavaltioiden taso (josta osin jo kirjoitin täällä)
  2. Landkreis (Nordrhein-westfaliassa ja Schesswig-Holsteinissa Kreis), joka on ikään kuin läänin/maakunnan/piirikunnan taso hallinnossa.
  3. Kuntatason (Gemeinden) hallinto on alin paikallinen taso.

Läänit

Läänit jakautuvat maaseutu-Kreiseihin (suurin osa pinta-alasta) ja kaupunki-Kreiseihin (isommat kaupungit). Maaseutuläänejä on melkein 300 ja kaupunkiläänejä satakunta. Jako ei ole mitenkään tiukasti määritelty ja vaihtelee osavaltioittaan jonkin verran.

Läänit vastaavat suomalaisittain verrattuna karkeasti sote-asioista ja isoimmasta infrasta, elinkeinopolitiikasta ja mm. autojen rekisteröintiasioista. Tällä tasolla pidetään vaaleja, joissa valitaan edustajat lääninpäiville (Kreistag). Lääniä johtamaan valitaan Landrat/Landrätin. Kaupungeissa on yleensä pormestari. Läänitasolla hallinnon järjestämisessä on eroja osavaltioiden kesken, mutta pääperiaate on aika samanlainen kaikkialla. Myös EU-kansalaiset saavat äänestää, kun asuvat läänissä.

Saksassa on myös parisataa aluetta (mm. metsää, lähes kaikki on asumatonta seutua Baijerissa), jotka eivät ole osa mitään kuntaa hallinnollisesti, vaan niitä hallitaan ylempänä kuntien yhteistyössä.

Paikallistaso

Läänien ja kuntien välissä on jossain osavaltioissa vielä yksi taso Amt tai Samtgemainde (pari muutakin nimitystä on), jonka historia juontaa juurensa keskiajalta (yhden linnan tms. maat). Mutta alin taso Saksassa on periaatteessa aina kuntataso (Gemeinde). Kuntataso ei ole yhtenäisesti samanlainen hallinnolliselta rakenteeltaan, autonomiassa ja vallassa on pieniä eroja. Kuntia on yhteensä aika tarkkaan 11 000 kpl.

Kuntatasolla äänestetään yleensä pormestari tai aivan pienimmissä kylän puhemies (jolla vähemmän valtaa). Paikallisvaaleissa on usein myös kaikenlaisia puhtaasti paikallisia päätösaioita (infraan liittyen jne.).

Wikipediassa on kalenteri Saksan vaaleista ja myös tilastoja aikasemmista vaaleista.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.