Hinnat ruokakaupassa Lyonissa

Tutkin tavallisten ruokakauppojen hintoja Lyonissa. Vertaan kaunpunginosamme supermarketin Carrefourin hintoja Prismaan/K-kauppaan. Täällä on myös Lidlejä, mutta ne ovat profiloituneet aivan bulkkiin, ja kilpailevat selvästi vain hinnalla. Käytän esimerkkinä Carrefouria, Lidlistä varmasti löytyisi tuotteita vielä vähän halvemmallakin.

Joka toisessa korttelissa on lisäksi pieniä/keskisuuria kauppoja: mm. Casino-, U- tai Simply-ketjuista. Pienemmät kaupat ovat myös isoja kauppoja pidempään auki joka päivä, ja ovat vähän kalliimpia kuin Carrefourin jättikauppa. Viimeisimpänä ketjussa on vähän joka korttelissa joku pieni kioski/kauppa, joka on auki vähän koko ajan. Näitä pitävä tyypillisesti maahanmuuttajataustaiset yrittäjät: niistä saa kaiken hätävaran, mitä vain erikoisempiin aikoihin voi tarvita.

Carrefourin hinnat

Suomalaiset hinnat otin Prisman/K-kaupan verkkokauppojen sivuilta, valitsin aina halvemman hinnan. Otin myös mukaan aina halvinta mahdollista, joka vain oli vertailukelpoinen tuote. Voi olla, että fyysisissä kaupoissa on tarjouksia, jotka ovat näitä hintoja parempia.

Tuote Carrefour Helsinki
Soignon Saint Maure-juusto 8,50€/kg 14,48€/kg (Prisma)
Grada Padano-juusto 15,90 €/kg 29,45 €/kg (K-verkkokauppa)
Bulkki-Emmental 7,51 €/kg 7,48 €/kg (Prisma)
Bulkki-jauheliha, nauta 6,19 €/kg (3,94€/kg pakaste)
7,21 €/kg
Kokonainen kana, tuore 7,89 €/kg, vapaana kasvanut (4,93€/kg tavallinen kana) Ei löydy kanaa. Pirkka-broileri 5,49€/kg.
Entrecôte 23,91€/kg 28,90€/kg (Prisma).
Sirloin-pihvi 20,00€/kg 29,90€/kg (K-verkkokauppa).
Kokonainen kaniini 4,95€/kg (tarjous, normaalisti 9,95 €/kg) Ei verkkokaupoista. K-Hertassa tuoreena satunnaisesti,  muistaakseni noin 15-16 €/kg.
Sitruuna 2,79 €/kg 2,99 €/kg (K-verkkokauppa)
Appelsiini 2,00 €/kg 1,99 €/kg (tarjous, K-verkkokauppa)
Omena 1,00 €/kg
1,85 €/kg (Halvin laatu/Italia, Prisma)
Päärynä 1,49 €/kg 1,69 €/kg (Prisma, tarjous, normaali 2,15€)
Peruna 0,66 €/kg 0,70 €/kg
Tuore vihreä papu 3.90 €/kg Pakasteena Verkkokaupassa. K-Hertassa tuoreeena, hintaa en muista.
Porkkana 0,75 €/kg 0,89 €/kg (tarjous, normaali 1,19€/kg)
Varsiselleri n. 0,85 €/kg 6,63 €/kg (Pirkka)
Viinirypäle 1,79 €/kg 2,98 €/kg (tarjous Prisma, pakattu Pirkka&Ässä 4,58€/kg)
Kiivi 1,60 €/kg 3,78 €/kg (Prisma)
Banaani 1,27 €/kg 1,29 €/kg (Prisma)
Kurkku n. 0,30 €/kg (3kpl/1€) 1,15 €/kg (Prisma)
Parsakaali 1,98 €/kg 3,59 €/kg (Prisma)
Tomaatti, iso, kypsä 1,49 €/kg 1,89 €/kg (Tarjous, normaali 3,49 €/kg)
Kirsikkatomaatti 4,00 €/kg 9,16 €/kg (Prisma)

Vertailusta näkee, että on aika vaikea löytää Suomea kalliimpia hintoja. Tuore lohi on halvempaa Suomessa, muita tuotteita en ole tässä muutaman viikon aikana ole juuri löytänyt. Ainoa tällä listalla oli bulkki-Emmental, joka oli Carrefourin omalla brändillä 3 c/kg kallimpaa kuin Ässän X-tra Emmental.

Luomu

Luomu ei täällä minusta ole niin esillä, kuin Suomessa. Hedelmistä ja kasviksista on luomutuotteita ja niidenkin hinnat ovat halvempia kuin Suomessa, jossa luomu on todella kallista. Olen nähnyt kahden eri ketjun pieniä myymälöitä, jotka keskittyvät luomuun ja muuhun “ekologiseen” tavaraan, mutta se ei tunnu olevan täällä oikein trendi.

Muutenkin lyonilainen keittiö perustuu selvästi paljon paikallisten aineiden ja sesongin tuotteiden käyttöön, ja raaka-aineilta tunnutaan vaadittavan parempaa laatua, sellainen kuva on tullut. Toki myös tällä alueella ja ilmastossa paikallisesti löytyy vaikka mitä: viinialueet ovat itäpuolella, Dijon ja Bresse pohjoisessa jne. Tietysti myös ruokakulttuuri on ihan toisella tasolla: kokit ja keittiötaito ovat osa Lyonin imagoa ja historiaa.

Kauppahallit ja korttelikaupat

Tavallisten supermarkettien (kuten Carrefour) lisäksi kaupunki on täynnä erikoistuneita korttelikauppoja: lihakauppoja, viinikauppoja, juustokauppoja, maustekauppoja, konditorioita ja leipomoita, vihanneskauppoja jne. Sellaisia ei Suomessa ole ollenkaan (Anton&Anton on vähän sinne päin Krunikassa). Tuntuu, että jokaisella 5×5-korttelialueella on omat erikoiskauppansa, mistä haetaan tarpeet ruoanlaittoon.

Myös pelkästään kasviksiin ja hedelmiin erikoistuneita kauppoja on paljon, sellaistahan ei Suomessa ole. Täällä on mm. Rhône-Alpesin alueella toimiva ketju Cerise et Potiron.

Erikseen on mainittava kauppahallit, joiden lippulaiva on Part-Dieun aseman lähellä oleva Paul Bocusen mukaan nimetty kauppahalli. Se on ehdottomasti suomalaiselle kokemus ja matkakohde jo sinänsä. Valtavasti valikoimaa kaikessa mahdollisessa, siellä menee helposti monta tuntia vain katsellessa ja maistellessa. Itse söin mm. tuoreita ostereita pienestä kalaravintolasta. Huh-huh!

Viini

Viini ja kaikki alkoholijuomat ovat täällä Suomeen verrattuna todella halpoja ja niitä tietysti saa myydä missä vain. Pullollisen paikallista ok-laatuista Rhônen punaviiniä saa 4-6 eurolla kaupasta. Tämä on niin masentava aihe, etten viitsi edes pidemmälle tässä jatkaa – alkoholipolitiikka Suomessa on säälittävää.

Verotus ja tuet

Yleinen ALV on Ranskassa 20%, mutta ruokakaupalle se on 5,5%. Tämä antaa vähän etua Ranskalle, mutta ei selitä millään noin isoja eroja, mitä kaupassa konkreettisesti huomaa.

Maataloustukikin on tilaa kohti pienempi kuin Suomessa. Tästä kirjoitinkin jo kahvilapostauksessa. Eurostatin mukaan keskimäärin tila Ranskassa 31 000 euroa tukea vuodessa, Suomessa 53 000 euroa.

Yhteenveto

Arkisten lihatuotteiden hinnat ovat jokin verran halvempia. Ero Ranskan hyväksi lihassa tulee siitä, että täällä on tarjolla paljon monipuolisemmin lihaa: kania, oikeaa kanaa, helmikanaa, viiriäiriä, kukkoa, ankkaa, kyyhkyä, monenlaisia naudan ja possun osia, sisäelimiä jne. Kaupoissa on myös usein lihatiski, jolla oikeasti paloitellaan isoista ruhon osista lihaa, joten paloja voi pyytää tuoreena paljon monipuolisemmin. Jauheliha on selvästi vähemmän käytetty, tai sitten se ostetaan valmiina jauhelihapihveinä, sika-nautaa ei taideta tuntea.

Kala on Lyonissa vähemmän esillä kuin muut lihatuotteet. Ilmeisesti siksi, että olemme sisämaassa ja paikallinen keittiö ei ole keskittynyt kalaan. Lohi on tuoreena saman hintaista kuin Suomessa, mutta pakasteen halvempaa (samoin sei ja turska). Muut kalat ovat tuoreena jonkin verran halvempia, mutta valikoimaa on enemmän: välimeren läheisyys näkyy.

Maitotuotteista juustot ovat täällä huomattavasti halvempia, ja niitä on paljon. Nimenomaan ranskalaisia juustoa riittää hyllymetreittäin, siinä kaikki kliseet osuvat! Maustamattomat jogurtit, joita syömme paljon, ovat halpoja, mutta niitä ei saa isoissa pakkauksissa, vaan annospurkeissa. Pari löytämääni samaa juustotuotetta ovat paljon halvempia kuin Suomessa.

Äyriäiset ovat halpoja verrattuna Suomeen, esim. simpukoita saa 2kg:n laatikon tyypillisesti 4 eurolla. Katkarapujen ja simpukoiden valikoima on huomattavasti laajempi. Täällä saa järkevällä hinnalla mm. taskurapua. Nyt on osterikausi, joten niitä on kaupoissa tuoreena esillä.

Kasvikset ja hedelmät ovat nekin selvästi halvempia ja valinnanvaraa on valtavasti enemmän kuin Suomessa. Tomaatteja, salaatteja, sipuleita, paprikoita, omenoita, linsseja, appelsiineja, päärynöitä jne.: kaikkea on lukuisia eri lajikkeita kaupassa. Eli perustuotteen hintakin on halvempi, mutta ennen kaikkea valikoima on paljon monipuolisempaa. Yllä kuva linssivalikoimasta yhdessä lähistön pienemmässä ruokakaupassa (U Express).

Kaiken kaikkiaan ruoka on selvästi halvempaa ja valikoimat laajempia kuin Suomessa. Suomessa meillä on naapurissa suhteellisen kallis lähikauppa, Herttoniemen K-Hertta. Mutta toisaalta sen valikoima on Suomessa poikkeuksellisen hyvä. Täällä peruskauppakin valitettavasti on Hertan tasolla, ja erikoiskaupat nostavat kokonaislaatueroa lisää.

Meidän kokoinen perhe säästäisi perusruokaostoksissa Suomeen verrattuna täällä helposti ainakin viidenneksen kuukausitasolla. Tosin kiusaus ostaa enemmän ja parempaa on täällä suuri! 🙂

(Korjattu: 1.10. ALV-kanta 4%->5,5%)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *