Trumpin 5 kuukautta ja 5 tutkintaa

Trump on ollut viitisen kuukautta presidenttinä. Takana on sekavaa viestintää, omien riitelyä – ja paljon twiittejä. Mutta itse asiassa vähän varsinaisia muutoksia lakeihin tai muuhunkaan. Epävarmuutta sitäkin enemmän: liittolaissuhteisiin, sisäpolitiikkaan, hallintoon…

Kannatusluvut

Ensimmäisen 100 päivän kohdalla Trump sai historiallisesti alhaisen kannatuslukeman ja on pysynyt samalla tasolla nyt 150 päivän kohdallakin, reilussa 40 %. Täällä voi vertailla aikaisempien presidenttien koko kauden mittauksia.

Disapproval-rating on aikaisempiin presidentteihin verrattuna korkealla, eli mies jakaa kansalaisia vahvasti (ei tietenkään tämä yllätä!). Oma porukka siis tykkää.

Yksi asia ainakin on selvää: presidentti-instituutio on menettänyt varmasti arvovaltaansa. Mutta toisaalta muut instituutiot ovat ehkä jopa vahvistuneet. Oikeusjärjestelmä toimii ja parlamentti toimii, vallan kolmijako toimii.  “Checks and balances”.

Trump ja tutkinnat

Ensimmäisen 5 kuukauden aikana Trump on lähipiireineen saanut niskaansa jo ainakin 5 virallista tutkintaa:

  • Mikä on Michael Flynnin ja Venäjän yhteys: oliko jotain diilejä tehty?
  • Sotkeutuiko Venäjä jotenkin vaaleihin. Ja jos sotkeutui ja miten, ja ketkä siihen osallistuivat?
  • FBI:n johtajan Comeyn erottaminen: Mikä oli Trumpin osallistuminen siihen?
  • Onko harhautettu oikeusjärjestelmää tässä edellisessä?
  • Tutkitaan vuotoja medialle hallinnosta, kuka on vuotanut ja mitä?

Ja vielä on lisäksi vähän epäselvää, tutkitaanko jo myös itse Trumpia. Siitä on kahdenlaista tulkintaa ollut julkisesti esillä: Trump ehti jo lehtitiedon itse myöntää Twitterissä, mutta hänen asianajajansa hyvin monimutkaisesti sen kiisti. Ei tuosta oikein ota mitään selvää 🙂

Jos sama “yksi tutkinta per kuukausi” -tahti jatkuu, niin ei tule USA:ssa politiikassa tylsää!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *