Suomi vakoilun historiassa

Vakoilukirjat-kannet_FB

The Secret World

Luin Mikko Porvalin kirjan vakoilun historiasta, mutta nyt ehdin viimein lukea sen the kirjan aiheesta, Christopher Andrew´n The Secrect World: A History of Intelligencen. Kirja on tarkka ja laaja kuvaus aiheesta, oikeastaan Porvalin kirja on lyhennelmä siitä. Monet aiheet käydään tarkemmin ja laitetaan vielä laajempaan kontekstiin. Lisäksi on paljon lisätapahtumia ja eri maiden historiaa, jota ei löydy Porvalin lyhyestä esityksestä.

Tämä on kirja, johon pitäisi palata vielä uudestaan. Sitä vasten voi peilata myös nykypäivän uutisia ja tapahtumia.

Suomi ja vakoilu

Lisäksi kaivoin kaksi puhtaasti Suomesta kertovaa kirjaa. Matti Simolan toimittama Ratakatu 12 käy läpi Supon historian ja Jukka Seppisen Itsenäinen Suomi vakoilun Maailmassa 1917–1945 käy läpi itsenäistymisen alkuaikojen tiedonhankintaa ja vastavakoilua. Siinäkin tulee osin Supon historiaa ja Suomen tiedusteluorganisaatioiden rakentamisen vaiheita.

Supon synty on mielenkiintoinen ja kirjassa kerrotaan paljon, miten NL:n paineessa rakennettiin uskottavaa omaa sisäisestä turvallisuudesta vastaavaa viranomaista. Hetkeksi NL onnistui valvontakomission ja vasemmistopoliitikkojen avulla valtaamaan organisaation. Niin sanotun punaisen Valpon aika jäi lopulta onneksi lyhyeksi kaudeksi (oli osa ns. vaaran vuosia sodan jälkeen). Kirjan osa ovat kirjoittaneet useammat tutkijat ja siitä jää ammattimainen fiilis. Kaikkea ei tietenkään ole päästy kirjoittamaan tai arkistoista lukemaankaan. Mutta lukijalle jää hyvä yleiskuva kehityksestä ja organisaation toiminnasta yleisesti. Ajankohtaista luettavaa näin uuden tiedustelulain alla!

Seppisen kirja pureutuu itsenäisyyden jälkeisiin vuosiin päättyen 2. maailmansodan loppuun. Kirjassa on paljon tarinoita vakoilutapauksista, mm. vuosien saatossa jatkuvasti NL:lle töitä kovasti ja taitavasti tekevä Hella Wuolijoki. Kirjan kuvaama aika on ollut kai paljolti NL:n vakoilua vastaan toimimista ja heidän agenttiensa ja rekryjensä seurantaa ja paljastamista. Mielenkiintoista luettavaa on myös yhteistyö länsivaltojen kanssa. Se on tietysti ollut Suomelle tärkeää (kuten nykyäänkin), mutta aina Suomeen ei ole muualla NL:n vaikutuksen takia voitu luottaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *