Tous les musées de Lyon #11: Olympique Lyonnais

Olympique Lyonnais stadion

Olympique Lyonnais’lla on stadionillaan seuran museo. Yllätyksekseni se olikin ihan oikea museo!

Olympique Lyonnais

Seura on perustettu 1950, mutta nykyinen OL on paikallisen melkein-miljardöörin Jean-Michel Aulasin luomus. Aulas tuli omistajaksi 80-luvun lopulla ja hän omistaa edelleen n. 28%. Toinen iso omistaja on ranskalainen sijoittaja Jérôme Seydoux, joka omistaa n. 20%. Kiinalainen sijoittajaryhmä omistaa lisäksi tasan 20%. Loput osakkeet ovat hajallaan pieninä omistuksina ja OL Groupe on pörssilistattu.

Firman liikevaihto on 300 miljoonan tasolla (Real Madrid ja muutamat isoimmat seurat tekevät yli kaksikertaista liikevaihtoa). EBITDA oli yli 70 miljoonaa, joten seura tuntuu pärjäävän hyvin. Kun katsoo sen näkyvyyttä täällä paikallisesti, niin kannatus tuntuu todella vahvalta. Forbesin 20 arvokkaimman joukkueen listalle se ei ihan yllä, mutta taloudellisesti ilmeisesti hyvin vahvalla pohjalla on toiminta.

OL-museo-kauppa

OL on erityisesti naisten jalkapallossa kova, siellä pelaa iso osa naisjalkapallon tähdistä eri maista. Naisten jalkapallossa OL on voittanut oikeastaan kaiken ja on ollut ensimmäisenä satsaamassa lajiin. Seura on voittanut mm. 4 viimeisintä Champions-mestaruutta ja 13 viimeisintä Ranskan mestaruutta. OL Groupe laajeni ulkomaille, kun se osti loppuvuodesta 2019 amerikkalaisen naisjoukkueen Reign FC:n.

Uusi stadion rakennettiin vähän Lyonin ulkopuolelle 2016 ja museo on sen yhteydessä. Stadionille mahtuu 59 000 katsojaa. Stadionin vieressä on myös iso harjoittelukeskus sekä museon lisäksi seuran fanikauppa.

Olympique Lyonnais -museo

Itselleni oli todellinen yllätys, että jalkapallojoukkueella on stadionillaan ihan oikea museo, joka oli selvästi ammattilaisten kanssa tehty. Siellä oli kaikki modernin museon elementit ja käytetty monenlaista visualisointia ja interaktiota historian ja seuran toiminnan esittelyyn. En ole jalkapalloa seurannut ja nyt kun tutkin, niin isoilla seuroilla näyttää tällainen olevan tapana maailmalla laajemminkin (myönnän tässä sivistymättömyyteni).

Lapsille paikassa oli paljon tekemistä ja katseltavaa, varsinkin kun meillä tytöt ovat suuria futisfaneja ja OL on suosikkijoukkue. Tarkkaan luettiin naisten joukkueen kuvat ja esillä olevat palkinnot (joita riitti!).

Olympique Lyonnais-museo-palkinnot

Sinänsä on erikoista, että naisten joukkue näkyy hyvin vähän seuran kaupoissa sekä Lyonin keskustan kaupassa että stadionin isossa kaupassa. Tässä oli ainakin omilla lapsilla pettymystä, koska OL:n naiset ovat isoja esikuvia pikkufutareille.

Olympique Lyonnais-museo-pallopeli

Erittäin hyvin toteutettu museo, vaikka kyseessä onkin täysin kaupallinen konteksti. Kannattaa käydä kurkkaamassa, jos kulmille osutte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *