Tous les musées de Lyon #12: Cité Internationale de la Gastronomie

Lyonissa on vuosia remontoitu keskustassa olevaa vanhaa sairaalaa ruoka- ja ravintolakeskukseksi. Nyt Hôtel-Dieun korttelit ovat auki ja siellä on myös vaatimattomasti nimetty Cité Internationale de la Gastronomie.

Cité Internationale de la Gastronomie

Kun asuimme Lyonissa edellisen kerran, monta korttelia Rhonen rannalla aivan keskustassa oli remontissa. Nyt vuosien projekti Hôtel-Dieu-kortteleissa valmis ja sinne on avattu monta ravintolaa, liiketilaa, hotelli, kauppahalli ja tapahtuma- ja museokeskus.

Rakennuksissa on aikoinaan luostari ja sen jälkeen pitkään sairaala. Siellä oli mm. toisen maailmansodan aikaan sotasairaala. Nyt tiloissa on Intercontinentalin hotelli. Ehkä upein hotellin yksityiskohta on korttelin keskellä sijaitsevan 32 metriä korkean kupolin alle isoon tilaan remontoitu Le Dôme -niminen baari/ravintola.

Cité Internationale de la Gastronomien on tarkoitus olla keittötaidon historian museo ja jonkinlainen alan tapahtumapaikka ja esittelypaikka. Se on upeissa puitteissa ja tilaa on vaikka mihin.

Nyt tammikuussa kävijöitä on joka paikassa vähän, joten saimme kierrellä rauhassa paikkoja. Museokierros alkaa lyonilaisten kokkien historialla, Bocuse on tietysti vahvasti esillä. Sitten on ruoka-aineista ja Ranskan eri alueiden erikoisuuksista jne.

Lapsille oli oma halli, jossa oli keittiöleikkeihin valtava keittiö ja monenlaista peliä ja leikkiä ruokiin liittyen. Tytöt viihtyivät siellä pitkään.

Hotel-dieu-museo-lapset

Ylemmissä kerroksissa on vaihtuva näyttely, jossa oli pieni näyttely Armanboldin teoksista. Hän tuli itselleni tutuksi taidehistorian kurssilla, eräänlainen surrealismin ensimmäinen tekijä, siis jo 1500-luvulla!

Aivan ylimpänä on maisteluravintola, josta voi ostaa vaihtuvan maistelumenuun ja pääsee seuraamaan, kun kokit sitä laittavat. Salin puolella oli isot näytöt, joista näkyi kuvaa keittiöstä.

Museo on vielä selvästi vasta muotoutumassa, mutta siitä voi tulla hieno paikka, kunhan lyonilaiset pääset sen kanssa vauhtiin.

Les Halles du Grand Hôtel-Dieu

Oman mainintansa ansaitsee gourmet-kauppahalli Les Halles, jossa on kahdessa kerroksessa korkealaatuista ruoka-ainesta: lihaa, juustoja, kahvia, suklaata, kasviksia… Suomalaiselle näitä on aina mukava ihastella, koska mitään vastaavaa ei Helsingin arktisilla lakeuksilla ole.

Hotel-dieu-ehtoollinen-kokit
Bocuse ja kokit “ehtoollisella”, kuva vuodelta 1978.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *