Vihreät: uusi vasemmisto?

Perinteiset vasemmistopuolueet ovat hävinneet tasaisesti ja niiden imago on heikentynyt koko oman aikuisikäni. Daniel Sazonov kirjoitti siitä, miten Vihreät on kohta uusi vasemmisto. Kaivelin vähän lukuja väitteen takana.

Kannatuksen kehitys

Puolueiden kannatusta voi katsella Taloustutkimuksen verkkosivuilta aina vuoteen 2000 asti. Vasemmiston kannatus tippui, kun demareiden kannatus lähti alas. Persut vetivät vanhaa duunariporukkaa riveihinsä. Persujen nousu alkoi kunnallisvaaleista 2008 ja jatkui 2011 jytkyn kautta vuodelle 2014 asti. Keskustan ja demareiden kannatus menee samalla aikajaksolla aikalailla juuri persujen nousun verran alas. Vasemmistoliitto on ollut paikoillaan (ehkä se on jo voitto sinänsä).

Kun katsoo Vihreiden kannatusta, niin se on tosiaan pienessä nousussa valtakunnallisesti, mutta erityisesti isoissa kaupungeissa ja Helsingissä Vihreät kisaavat jo suurimman puolueen paikasta. Vaikka virhemarginaali on kaksinkertainen verrattuna Taloustutkimuksen valtakunnallisiin tutkimuksiin, niin se ei muuta kahden suurimman positiota Helsingissä.

Tutkimusdataa puolueista

Jos verrataan puolueiden jäsenten keski-ikiä (kuva: Turun yliopiston tutkimus puolueista 2016, sivu 25), niin Vihreät on selvästi nuorin jäsenkunnaltaan (vasen palkki kannattajat, oikea jäsenet). Tämä varmasti auttaa tulevaisuudessa, koska yksinkertaisesti demarit kuolevat pois 10v sisään.

Myös koulutus on Vihreillä selvästi korkealla verrattuna muihin paitsi Kokoomukseen (edellinen tutkimus, sivu 27, vasen palkki jäsenet, oikea kannattajat). Korkeasti koulutetut äänestävät suhteessa useammmin ja osallistuvat politiikkaan, joten senkin kuvittelisi auttavan Vihreitä. Muilla vasemmistossa koulutus on selkeästi alhaista, varsinkin Vasemmistoliitossa (duunaripuolue siis edelleen).

Miksi Vihreät sitten on vasemmistopuolue? Em. tutkimuksessa kysyttiin myös puolueen kannattajilta, mikä puolue tuntuisi läheisemmältä yhteistyölle. Siinä Vihreät on samassa kulmassa demareiden ja Vas:in kanssa. Tätä tukee myös oma havaintoni monien vihreiden sanomisista: markkinatalous on monille kirosana. Toisaalta tutkimuksen mukaan Kok, Vihreät ja RKP ovat keskenään verkottuneita. Eli olisiko niiden välillä mahdollista vuoto suuntaan tai toiseen, jos vain trendi osuu sopivasti?

Ennustuksia

Vihreät ovat vanhassa oikeisto-vasemmisto -jaossa ovat edellisenkin perusteella vasemmalla. Kun demarit hiipuvat lisää, niin Vihreät voivat ottaa yhä kasvavissa kaupungeissa asuvien korkeastikoulutettujen ääniä. He ovat myös hyvin välttäneet vanhan vasemmistolaisen retoriikan (“sosialismi”, “työväestö” jne.): sellainen ei ole enää muotia koulutettujen kesken. Eikä Vihreillä ole rasitteenaan noloja vanhan sosialismin reliikkejä (“Toverit”-puhuttelu tai Kansainvälisen laulaminen puolueen tapahtumissa).

Vanhassa asuinpaikassani Kalliossa vasemmisto on myös hävinnyt tasaisesti. Jo 2000-luvun puolivälissä Vihreät oli äänestetyin puolue, nyt demareilla on Kalliossa vähemmän ehdokkaita kuin Keskustalla.

Kokoomus voisi myös ottaa koulutettujen ja aktiivisten kaupunkilaisten ääniä, tämän mukaan 10% kokoomuslaisista voisi äänestää myös vihreitä. Mutta puolue näyttäytyy minusta liian konservatiivinä ja ennen kaikkea tylsänä (katsokaa nyt Orpoa). Vasemmistoliitto haluaisi varmasti pistää vastaan, mutta sen pitäisi voittaa suhteessa enemmän koulutettujen ja työssä käyvien ääniä, jotta se voisi kasvaa. Ja onhan Vasemmistoliitto ja sen työläisnostagia nyt aika noloa nykypäivänä (taitavat vielä käydä vappumarsseillakin!). Vihreiden historia metsiä kaatavien koneiden vastustajina ja kasvisruoan pioneereinä sopii hyvin ajan kuvastoon.

Veikkaan Vihreille kasvavia äänisaaliita lähivuosina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *