Ateneumin näyttely Inspiraatio – nykytaide & klassikot esittelee teoksia, joissa on selkeitä viittauksia aikaisempiin “suurteoksiin”. Äkkiseltään vähän liiankin helppo konsepti, mutta olikin ihan mielenkiintoinen.
Pari nostoa teoksista
Luonnollisen kokoinen antiikin kuros-veistoksia mukaileva veistos, joka oli tehty metallikehikon päälle saippuasta ja lakattu. Tämä oli ehkä erikoisin toteutukseltaan täällä näytteillä olleista!
Vanitas-maalaukset sieltä n. 1700-luvulta saavat todella pysäyttävästi nykyaikaisen tulkinnan kuolemansellien viimeisten aterioiden kautta. Hyytäviä kuvia!
Installaatio/veistos, kolmiulotteinen versio Davidin kuuluistasta maalauksesta oli minusta oikein hyvä, valoilla oli vielä tuotu hahmo keskiöön kuin jossain Jeesus-maalauksessa. Näyttelyssä oli myös toinen, vielä isompi installaatio, jossa Yinka Shonibare oli tehnyt keinuvan naisen Fragonardin rokokoo-maalauksen mukaan. Linkkilistassa Waldemar Janusczcakin mainio rokokoo-dokkari, löytyy YouTubessa.
Monenlaista viittausta tässä työssä! Itselle tulee tietysti heti mieleen Rembradtin maalaus, josta kirjoitin esseevastauksen 1600–1700-luvun taiteen tentissä. Hieno tapa tuoda aihe ja tematiikkaa tähän aikaan.
Goyan sarja Espanjan sisällissodasta on rankka ja tässä tuotiin sitä nykyaikaan. Näiden pienten kuvien katsominen vaatii vähän viitseliäisyyttä, ei voi vain kävellä ohi coolisti vilkaisten.
Lyonin Beaux-Artsissa oli esillä isoja, koko seinän täyttäviä 1600-luvun maalauksia. Tässä oli ihan sama fiilis, mutta kuitenkin ihan uudella tavalla. Ne oli tehty yhdistelemällä koneella eri maalausten osia. Teos oli myös riittävän iso, jolloin alkuperäisten maalausten jotenkin giganttinen ja järjetön mittasuhde säilyi. Voi kuvitella sen ajan ihmisten vaikuttuneisuutta sellaisen edessä.
Caravaggio-fanille ei kuitenkaan ollut paikalla mitään kovin sykähdyttävää versiota, mutta arvostan hänen nostamistaan näyttelyn mainoskuvaksi. Olisi jonkun pitänyt tehdä nykypäivään tuotu, luonnollisen kokoinen installaatio vaikkapa Damaskoksen tiestä.
Baconista olen myös aina pitänyt (katsokaa linkkilistassa oleva dokkari!) ja häntä oli variounut Ola Kolehmainen MVSEVM I (Nefertiti) -triptyykillä, jossa paavin tilalla oli egyptiläinen veistospää.
Lue lisää
Näyttelystä Ateneumin verkkosivuilla
Caravaggion Pyhän Paavalin kääntyminen Damaskoksen tiellä
Goyan 82:n kuvan sarja Espanjan sisällisodasta