Inspiraatio Ateneumissa

Ateneumin näyttely Inspiraatio – nykytaide & klassikot esittelee teoksia, joissa on selkeitä viittauksia aikaisempiin “suurteoksiin”. Äkkiseltään vähän liiankin helppo konsepti, mutta olikin ihan mielenkiintoinen.

Pari nostoa teoksista

Ateneum-Inspiraatio_6_Shin
Meekyoung Shin: Translaatio, 2009

Luonnollisen kokoinen antiikin kuros-veistoksia mukaileva veistos, joka oli tehty metallikehikon päälle saippuasta ja lakattu. Tämä oli ehkä erikoisin toteutukseltaan täällä näytteillä olleista!

Ateneum-Inspiraatio_2-Collishaw
Mat Collishaw: Viimeinen ateria kuoleman sellissä Texasissa (Gary Miller), 2011

Vanitas-maalaukset sieltä n. 1700-luvulta saavat todella pysäyttävästi nykyaikaisen tulkinnan kuolemansellien viimeisten aterioiden kautta. Hyytäviä kuvia!

Ateneum-Inspiraatio_4-Turk_Marat
Gavin Turk: Marat’n kuolema, 1998

Installaatio/veistos, kolmiulotteinen versio Davidin kuuluistasta maalauksesta oli minusta oikein hyvä, valoilla oli vielä tuotu hahmo keskiöön kuin jossain Jeesus-maalauksessa. Näyttelyssä oli myös toinen, vielä isompi installaatio, jossa Yinka Shonibare oli tehnyt keinuvan naisen Fragonardin rokokoo-maalauksen mukaan. Linkkilistassa Waldemar Janusczcakin mainio rokokoo-dokkari, löytyy YouTubessa.

Ateneum-Inspiraatio_5-Hudson
Henry Hudson: Ruumiinavaus King’s Collegessa, 2014

Monenlaista viittausta tässä työssä! Itselle tulee tietysti heti mieleen Rembradtin maalaus, josta kirjoitin esseevastauksen 1600–1700-luvun taiteen tentissä. Hieno tapa tuoda aihe ja tematiikkaa tähän aikaan.

Ateneum-Inspiraatio_1_Goya-Chapman
Jake & Dinos Chapman: Sodan kauhuja IV -sarja, 2001

Goyan sarja Espanjan sisällissodasta on rankka ja tässä tuotiin sitä nykyaikaan. Näiden pienten kuvien katsominen vaatii vähän viitseliäisyyttä, ei voi vain kävellä ohi coolisti vilkaisten.

Ateneum-Inspiraatio_7_Lenkiewicz
Wolfe von Lenkiewicz: Iltakoulu, 2018

Lyonin Beaux-Artsissa oli esillä isoja, koko seinän täyttäviä 1600-luvun maalauksia. Tässä oli ihan sama fiilis, mutta kuitenkin ihan uudella tavalla. Ne oli tehty yhdistelemällä koneella eri maalausten osia. Teos oli myös riittävän iso, jolloin alkuperäisten maalausten jotenkin giganttinen ja järjetön mittasuhde säilyi. Voi kuvitella sen ajan ihmisten vaikuttuneisuutta sellaisen edessä.

Caravaggio-fanille ei kuitenkaan ollut paikalla mitään kovin sykähdyttävää versiota, mutta arvostan hänen nostamistaan näyttelyn mainoskuvaksi. Olisi jonkun pitänyt tehdä nykypäivään tuotu, luonnollisen kokoinen installaatio vaikkapa Damaskoksen tiestä.

Ateneum-Inspiraatio_8-Bacon-Kolehmainen
Ola Kolehmainen

Baconista olen myös aina pitänyt (katsokaa linkkilistassa oleva dokkari!) ja häntä oli variounut Ola Kolehmainen MVSEVM I (Nefertiti) -triptyykillä, jossa paavin tilalla oli egyptiläinen veistospää.

Lue lisää

Näyttelystä Ateneumin verkkosivuilla

Caravaggion Pyhän Paavalin kääntyminen Damaskoksen tiellä

Vanitas-maalauksista lisää

Goyan 82:n kuvan sarja Espanjan sisällisodasta

Francis Bacon -dokumenttielokuva (2017)

Rokokoon “secret ingredient” osa 1, Waldemar Z

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *